Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
FOTO Filip Hozjak oduševio na Božićnom koncertu u Prelogu

FOTO Filip Hozjak oduševio na Božićnom koncertu u Prelogu

Ovogodišnji je Božićni koncert, u sklopu programa Advent u Prelogu 2017., donio koncert Hrvatskog komornog orkestra uz solista Filipa Hozjaka. Koncert je održan, u nedjelju 18. prosinca, u crkvi sv. Jakoba u Prelogu.

Ispunjena crkva uživala je u izvedbama poznatih skladatelja Luke Sorkočevića, Césara Francka, Georga Friedricha Händela, Franza Schuberta te Wolfganga  Amadeusa Mozarta uz tradicionalne božićne pjesme.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatski komorni orkestar u temeljen je 1988. godine na poticaj Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika, pod predsjednikom Stankom Mlinarom. Idejni začetnik bio je Anđelko Ramušćak.

Godine 1989. vodstvo orkestra preuzima japanski dirigent Kazushi Ono. U sezoni 1995./96. šef dirigent postaje Pavle Dešpalj, koji je danas doživotni počasni šef dirigent Hrvatskog komornog orkestra. Hrvatski komorni orkestar nositelj je nagrade Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, nagrade Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika i diplome Milka Trnina za doprinos hrvatskoj kulturi. Dirigent na koncertu u Prelogu bio je Jurica Petrač.

Filip Hozjak polazio je Glazbenu školu u Varaždinu kod prof. Blanke Tkalčić, a studij pjevanja nastavio na Sveučilištu za glazbu i primjenjenu umjetnost u Grazu u klasi prof. Ulfa Bästleina. Nakon godinu dana ponovo se vraća u Hrvatsku te upisuje studij pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku u klasi prof. Berislava Jerkovića.

 

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Krajem 2012. sudjelovao na natjecanju Lazar Jovanović u Beogradu gdje je osvojio 1. nagradu. 2014. godine primio je Rektorovu nagradu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. 2015. godine osvaja 1. nagradu te ujedno i posebnu nagradu kao apsolutni pobjednik u kategoriji mjuzikla na natjecanju „Lav Mirski“ u Osijeku.

2016. godinu obilježio je ulogom Nemorina u Donizettijevoj operi „L'elisir d'amore „ („Ljubavni napitak“). U svibnju 2017. godine debitirao je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku ulogom Luis Philippa u opereti „Bajadera“, te ulogom Ruiza u Verdijevom remek-djelu „Trubadur“, javlja Prelog.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!