Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
SVAKA ČAST Josip Naranđa iz Preloga postao gorski spasioc

SVAKA ČAST Josip Naranđa iz Preloga postao gorski spasioc

Početkom mjeseca prosinca, Josip Naranđa iz Preloga postao je i službeno gorski spasioc, aktivni član Hrvatske gorske službe spašavanja Stanica Čakovec. Kako bi pojedini kandidat, član HGSS-a mogao pristupiti polaganju ispita za gorskog spašavatelja prethodno mora završiti tečaj prve pomoći te tečajeve ljetnih, zimskih i tehnika spašavanja iz speleoloških objekata.

Osim toga, uz brojne vježbe i aktivnosti koje se provode kako u Stanicama tako i na razini čitavog HGSS-a, tijekom minimalno dvogodišnjeg pripravničkog staža moraju znati primijeniti stečeno znanje. Novi gorski spašavatelji nakon ispita stječu pravo na službenu značku Službe te mogu voditi i sudjelovati u najsloženijim akcijama spašavanja, uključujući i helikopterske. Uz čestitke, Prelog.hr donosi priču njegovu priču.

Kako postati član HGSS-a?

'Uvjeti su biti punoljetan, biti član HPS-a i naravno dugogodišnje bavljenje i isticanje nekom aktivnošću u planinarstvu ( alpinizam, vodič, speleolog,penjač, turni skijaš itd). Tako sam se i ja našao u tome, sa preporukom svoje planinarske organizacije PD Prelog kao vodič A i D standarda, te se prijavljujem i postajem kandidat stanice HGSS Čakovec  koja se formirala u našoj županiji.

Stanica Čakovec osnovana je 24. srpnja 2014. i od tog dana sam član odnosno kandidat HGSS-a. Kandidat se mora pola godine isticati svojom aktivnošću u stanici kao npr.redovno dolaziti na sastanke i učestvovati u svim aktivnostima stanice. Pročelnik stanice prvo upućuje kandidata na tečaj prve pomoći. Pripravnikom se postaje nakon završetka prvog od tri obvezna tečaja (obveznog školovanja): tečaj zimskih tehnika spašavanja, tečaj ljetnih tehnika spašavanja i tečaj speleospašavanja.

Da bi se doista sve tehnike spašavanja dobro savladale potrebno je izuzetno puno vlastitog odricanja i učenja, osobito vježbanja istalnog ponavljanja te prisustvovanje mnogim akcijama spašavanja na terenu. Nakon završenog  školovanja koje u prosjeku traje tri godine, na prijedlog stanice, pripravnik pristupa ispitu za gorskog spašavatelja koji je cjelovit i zahtjeva točne odgovore na sva postavljena teoretska i praktična pitanja iz gorskog spašavanja. Nakon položenog ispita  postaje se gorskim spašavateljem, prima iskaznica i značka s brojem. Sve sam tečajeve obavljao spomenutim redoslijedom, što je veoma bitno.

Zimski tečaj iziskuje najmanje tehnika dok spelo iziskuje najviše tehnika koje se mogu primjenjivati u svakojakim akcijama spašavanja. Za sam tečaj speleospašavanja imali smo pripreme na poligonu, a  prošle godine prošli smo i šest jama, kao špiljari. Nakon toga bio sam na provjeri kretanja po užu i  ako zadovoljavaš tek onda pristupaš speleotečaju.Kretanje po užu i poznavanje tehnika i spravica, pripravniku mora biti rutina, a ne borba za goli život.

Nakon završenog speleo tečaja pročelnik me prijavio za ispit spašavatelja. Ispit obuhvaća sve tehnike spašavanja te meteorologiju, kartografiju, lavine, potrage, helikoptersko spašavanje, opasnosti u planinama  i još puno toga. Ispit sam položio  u Karlovcu 3. prosinca 2017. iz prve, što se kod nas kaže bez odrade, pa sam samim tim postao prvi međimurski spašavatelj na što sam veoma ponosan.

Ovim se putem zahvaljujem svojoj obitelji na podršci i strpljenju, te svim instruktorima diljem Hrvatske i naravno svojim članovima stanice Čakovec sa pročelnikom.'

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!