Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
FOTO Peta Noć muzeja u Prelogu

FOTO Peta Noć muzeja u Prelogu

2739901410214090652277288107176 Fotogalerija

Prelog i Muzej Croata insulanus Grada Preloga priključili su se i ove godine manifestaciji Noć muzeja. Noć muzeja u Prelogu organizirana je u suradnji Grada Preloga, Turističke zajednice Grada Preloga, Muzeja Croata insulanus Grada Preloga te Knjižnice i čitaonice Grada Preloga., piše prelog.hr.

Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima, i drugim baštinskim institucijama, u petak, 26. siječnja , po trinaesti put, organiziralo je manifestaciju Noć muzeja. U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima, Noć muzeja 2018. koncipirana je kao dinamična manifestacija, a pod naslovom i olimpijskim geslom: Muzeji i sport.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naglasak manifestacije stavljen je na analitičkom sagledavanju postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja, i stvaranju nove muzejske publike. 

U skladu s ovogodišnjom temom Noći muzeja, kroz izložbu „Povijest sporta u Prelogu“ prezentirana je dugogodišnja tradicija sporta u Prelogu. Posebna je pozornost dana speedwayu, a vremena kada je Prelog bio centar ovog sporta prisjetili su se nekadašnji vozači Ivan Gradečak, Ivica Posedi, Josip Frančić, Zlatko Krznarić. Đuro Fleten i Vladimir Vuk.

Prikazana je i mala povijest nogometa, sportskog ribolova, tenisa i rukometa. U Knjižnici i čitaonici Grada Preloga postavljena je izložba „Speedway boks“, mehanika i tehnika speedway motora i utrka te je održan Trivija kviz posvećen sportu.

Uz izložbeni program, posjetitelji su mogli uživati u glazbenom programu i gastronomskoj ponudi, dok je za najmlađe posjetitelje bio pripremljen zabavni program. U glazbenom programu sudjelovali su učenici Glazbene škole Varaždin te sjajan mladi glazbeni sastav Genova.

U stalnom postavu Muzeja Croata insulanus izložene su karikature vezane uz sport autora Ivana Haramije Hansa, karikaturista svjetskog glasa, rođenog u Prelogu. Svojim su dolaskom otvorenje Noći muzeja ukrasili članovi Zrinske garde Čakovec, a sve su posjetitelje na početku pozdravili gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec te kustosica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga Iva Kožnjak.

Sve izložbe postavljene u sklopu Noći muzeja u Prelogu, ostaju otvorene, za sve zainteresirane posjetitelje, do kraja mjeseca veljače, javlja prelog.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!