Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
PRELOG Grad će zaposliti 10 žena koje će pomagati starijim ljudima

PRELOG Grad će zaposliti 10 žena koje će pomagati starijim ljudima

U prostorima gradske uprave Grada Preloga održana je, u srijedu, 7. veljače 2018. godine, početna konferencija projekta 'Pomozi, zaposli, usreći', koji se provodi u sklopu Programa zapošljavanja žena – 'Zaželi', raspisanog od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Unutar ovog projekta Gradu Prelogu dodijeljeno je ukupno 2.016.222,80 kuna uz stopostotno financiranje od strane Ministarstva. Projektom „Pomozi, zaposli, usreći“ želi se unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja, te ujedno smanjiti postotak nezaposlenih žena i potaknuti njihovo zapošljavanje. S druge strane cilj je i povećanje razine kvalitete života krajnjih korisnika i to starijih osoba, osoba u nepovoljnom položaju i osoba s invaliditetom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U okviru projekta zaposliti će se 10 žena i to nezaposlene žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem starije od 50 godina. Ovim projektom ženama se otvaraju nove mogućnosti zapošljavanja a samim time i jačanje njihove pozicije u obitelji i zajednici.

Sudionike početne konferencije pozdravio je gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, a o samom je projektu govorila voditeljica projekta Mateja Kavran Matjačić.

- Iako Grad Prelog ima gotovo najmanji postotak prijavljenih na zavodu za zapošljavanje, preko 60 % prijavljenih čine zapravo žene pripadnice ciljane skupine. Zajedno ćemo olakšati pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ciljanih skupina i tako povećati kvalitetu života u našoj lokalnoj zajednici. Ovaj projekt nije po vrijednosti najvažniji, ali je najvažniji upravo zbog aspekta zapošljavanja žena. Nadamo se da ćemo pomoći obiteljima onih žena koje će se uključiti u ovaj projekt - rekao je Kolarek.

Sve partnere u projektu pozdravila je i Miljenka Radović, pročelnica Upravnog odjela za upravu i društvene djelatnosti Grada Preloga.

Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena“ u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. U skladu je i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva pogotovo uzevši u obzir da će se kao sudionice ovih aktivnosti uključivati žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će skrbiti o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

Projekt je namijenjen zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, beskućnice.

Zahvaljujući ovome pozivu na području čitave Hrvatske planira se zaposliti gotovo 3.000 žena koje će raditi na poslovima potpore i podrške te brige za gotovo 12.000 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama.

Projekti će se provoditi u teško dostupnim područjima (ruralna područja i otoci) te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka. Organizacija početne konferencije projekta financirana je u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!