Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
FOTO Međimurci se vraćaju sa Sicilije s nagradom

FOTO Međimurci se vraćaju sa Sicilije s nagradom

Spektaklom ispred Doline hramova, u nedjelju poslijepodne, završila je, u gradiću Agrigento na Siciliji, ovogodišnja Međunarodna smotra folklora. Međunarodni festival 'Mandorlo in Fiore' ili u slobodnom prijevodu Festival bademovog cvijeta, jedan je od najvećih svjetskih festivala folklora i narodnih običaja te jedan od najvećih atrakcija Sicilije.

Održava se od 1934. godine, a svake godine okuplja folklorne grupe koje predstavljaju običaje zemlje iz koje dolaze. Među dvadesetak zemalja sa svih kontinenata, Republiku Hrvatsku, Međimursku županiju te Grad Prelog predstavljali su članovi Kulturne udruge „Seljačka sloga“ iz Preloga te  članovi Kulturno umjetničke udruge Lafre iz Turčišća. U njihovoj pratnji bili su predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki te pročelnik Upravnog odjela  za gospodarstvo i financije Grada Preloga Željko Poredoš.

Posljednja dva dana, Agrigento te predstavnike iz Međimurja posjetili su i međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek te Viviana Vukelić, iz Ureda Hrvatske turističke zajednice u Milanu. Grad Prelog i Turistička zajednica Grada Preloga bili su inicijatori i glavni organizatori gostovanja na Siciliji, a velika pomoć stigla je i iz Međimurske županije te Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Posljednjeg dana, u nedjelju, velika je završna svečanost održana ispred kamene terase „Doline hramova“ (Valle dei Templi), koja se od 1997. godine nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Dodjeljene su i nagrade najboljima.

Među četiri nagrađena društva našli su se i naši predstavnici, koji su primili nagradu utemeljitelja festivala „Gigi Casesa“. Uz predstavnike Hrvatske nagrađena su i društva iz Gruzije, Argentine i Španjolske.

Hrvatski domaćin u Agrigentu bio je jedan od članova Organizacijskog odbora festivala Francesco di Noto, a u nedjelju prijepodne župan Matija Posavec, gradonačelnik Ljubomir Kolarek te Viviana Vukelić iz Hrvatske turističke zajednice susreli su se i sa gradonačelnikom Agrigenta, Calogerom Firettom te predstavnicima Turističke zajednice Agrigenta.

Svi su istaknuli da je ovo bila izvrsna promidžba kontinentalnog turizma i Međimurske županije te ponos predstavljanjem Hrvatske i Međimurja na manifestaciji Mandorle in fiore gdje je više od 1800 sudionika i pratitelja festivala moglo vidjeti dio bogate hrvatske baštine.

Pred našim predstavnicima je put od dvije tisuće kilometara na povratku kući, a svima čestitamo na sjajnom predstavljanju našeg kraja i Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!