DOGAĐANJA U PRELOGU Križni put ulicama Župe, izložbe, filmski program…

Donosimo pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 21. do 28. ožujka 2018. godine.

DOM KULTURE – FILMSKI POGRAM

24. i 25.3.2018., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

Petar Zecimir: Peter Rabbit
Animacija, obiteljski, komedija; Uloge/Glasovi: Luka Bulić, Hana Hegedušić, Tihana Lazović, Dušan Bućan, Franjo Dijak
Animirano – igrani film Petar Zecimir priča nikad prije ispričanu priču o Petru Zecimiru koja počinje tako što Petar i njegova cijela obitelj preuzmu farmu starog gospodina Gregorca te ju počnu uništavati bacajući voće i povrće na sve strane i praveći nered.

Kada na farmu po svoje nasljedstvo dođe mlađi gospodin Tomica Gregorec, koji je daleko bistriji i oštroumniji, za Petra to znači samo dodatni izazov, nikako prestanak zabave.

Animirano-igrani film Petar Zecimir snimljen je prema istoimenoj seriji knjiga poznate engleske spisateljice Beatrix Potter. Knjige su postigle nevjerojatno veliki uspjeh i do danas su prevedene na 36 jezika te su, s preko 45 milijuna prodanih primjeraka, jedne od najprodavanijih knjiga svih vremena.

24. i 25.3.2018., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

Stranac: The Foreigner
Akcijski, triler; Uloge: Jackie Chan, Pierce Brosnan, Charlie Murphy
Priča o skromnom londonskom poduzetniku Quanu, koji traži osvetu kada njegova jedina kći biva ubijena u terorističkom činu.

U neumornoj potrazi za identitetom ubojice svoje kćeri, Quan je prisiljen na igru mačke i miša s vladinim dužnosnikom, čija bi prošlost mogla voditi do tragova identiteta ubojice.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

22.3.2018., IZLOŽBA “SAN I JAVA” MONIKE I MATEJE RUSAK

U četvrtak, 22. ožujka 2017. godine, u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, otvorit će se izložba “San i java” autorica Monike i Mateje Rusak. Početak je zakazan za 18 sati. Mateja Rusak 2013. godine diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti te stekla titulu magistra likovne pedagogije.

Sudjelovala je na četiri samostalne i dvadesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2014. radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu. Područje interesa su joj grafika, grafički dizajn te fotografija.

Članica je HDLU Varaždin. Živi i radi u Varaždinu. Monika Rusak završila je prediplomski stručni studij Multimedije, oblikovanje i primjene, Sveučilišta Sjever u Varaždinu.

Diplomski studij završila je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci na studiju Medijske umjetnosti i prakse (Intermedija) pod mentorstvom izv. prof. art. Nadije Mustapić (MFA) i izv. prof. art. Ingeborg Fülepp, mag. art.

Njezin diplomski rad, a ujedno i debitantski, dokumentarno- eksperimentalni film “Zauvijek” sudjeluje na brojnim filmskim festivalima. U zadnjih nekoliko godina sudjelovala je u nizu edukacijskih, umjetničkih i kulturnih programa, pohađala radionice i bavila se umjetničkim radom te izlaganjem svojih radova.

Mateja Rusak i Monika Rusak izložile su instalaciju “San i java” na izložbi Kulturoš (16.- 25.6.2017), u zgradi Scheier i atriju SOHO bara Čakovec.

DOGAĐANJA

IZLOŽBA “S KROVOVA ŽUPE” ZVONIMIRA DOLENCA

Zvonimir Dolenec izlaže 33 oslikana crijepa skinuta prije nekoliko mjeseci sa krova župnog dvora Župe sv. Jakoba u Prelogu, prilikom njegove obnove. 33 slike simboliziraju 33 godine Isusova života na zemlji.

Zvonimir Dolenec, rođen je 14. rujna 1950. godine u Prelogu u trgovačkoj familiji. Završio je školu za RTV mehaničara u Varaždinu, a u devetnaestoj godini otvara popularni RTV servis.

Slikarstvom se počinje baviti 1977. godine tehnikom naive na staklu, a od 1999. godine novom tehnikom koju je sam osmislio (staklo, silikon, spray). Do sada je imao 12 samostalnih izložbi te je izlagao na oko 60 kolektivnih.

Sudjelovao je na mnogim kolonijama, a rado dariva slike za dobrotvorne akcije. Od 2004. godine bavi se inovacijama sa velikim uspjehom. Proglašen je 2007. godine za najboljeg izumitelja Međimurja. Ima uspjeha i na međunarodnim izložbama inovatora gdje dobiva i odličja.

25.3.2018., KRIŽNI PUT ULICAMA ŽUPE

Već tradicionalno, na blagdan Cvjetnice, nedjelju uoči Uskrsa, Župa sv. Jakoba Prelog organizira Križni put ulicama župe. Križni put je pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob.

Sastoji se od 14 postaja. Za svaku postaju, u crkvama ili na javnim mjestima postavljaju se slike ili kipovi s likovnim prikazima Isusove muke.

Postaje će ovoga puta pilovi smješteni na području Župe sv. Jakoba, a Križni put kreće iz crkve sv. Jakoba, u nedjelju 25. ožujka 2018. godine, u 15 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije