GRADSKO VIJEĆE MURSKO SREDIŠĆE

ZAOŠTRILO NA SJEDNICI Prepirka oko radio stanice i ginekološke ambulante, neki vijećnici napustili sjednicu

Za ravnatelja Centra za kulturu Rudar imenovan je profesor, a uskoro i doktor Zoran Turk

U ponedjeljak, 9. rujna 2019. godine u 17:00 sati u prostorijama multimedijske dvorane u Centru za kulturu Rudar održana je 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće. Na početku sjednice gradonačelnik Dražen Srpak se ispričao vijećnicima što je sjednica uoči utakmice Hrvatske reprezentacije ali obzirom na kraći i jednostavniji Dnevni red smatra da bi moglo biti brzo završena.

Na Dnevnom redu bilo je šest točaka, a prva je bila Prijedlog odluke o usvajanju polugodišnjeg obračuna proračuna Grada Mursko Središće za razdoblje 01.01. do 30.06.2019. U kratkom izlaganju gradonačelnik je iznio da su pokazatelji poslovanja odlični, da je na žiro računu 600 tisuća kuna, na depozitu 5 milijuna kuna, svi računi se uredno plaćaju i Grad nikome ništa ne duguje. Samo poslovanje je dalo rezultat od gotovo 5 milijuna kuna viška s time da je iz proteklih razdoblja preneseno 2,7 milijuna dok je u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren višak od 2,2 milijuna kuna.

Ono što posebno veseli je to što su prihodi od poreza ostvareni u prvih šest mjeseci 60% od planiranih što govori o rastu plaća i zaposlenosti dok na strani rashoda troškovi za zaposlene su ostvareni u iznosu od 42,7% što pak govori o racionalnom poslovanju. Posebne rasprave nije bilo te je ta točka usvojena s većinom glasova.

Druga točka je bila Izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti upravljanja i raspolaganja nogometnim stadionima i igralištima u vlasništvu JLS na području Međimurske županije iz kojeg proizlazi da je Grad Mursko Središće sva nogometna igrališta u svom vlasništvu upisao s procjenama vrijednosti u Registar imovine međutim iz razloga što su procjene vrijednosti bile obavljene u veljači 2019. godine, nogometna igrališta nisu zavedena u Glavnu knjigu te će se isto obaviti do kraja 2019. godine o čemu je obavještena Inventurna komisija – objasnio je vijećnicima pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela.

U raspravu se uključio vijećnik Tomislav Korbelj i vijećnica Renata Kovačić. Vijećnik Tomislav Korbelj kod te točke inzistirao je da svi nogometni klubovi moraju dati financijsko izvješće. Gradonačelnik ga je upozorio da financijsko poslovanje nogometnih klubova nije točka Dnevnog reda te da bi vijećnici trebali poštivati Poslovnik o radu Gradskog vijeća, a pročelnik da klubovi ionako daju svake godine financijska izvješća kad se prijavljuju na Javni poziv te su zakonski dužni svoje financijsko izvješće objaviti u Registru neprofitnih organizacija iz kojih je vidljivo njihovo poslovanje. Vijećnica Renata Kovačić tražila je neka pojašnjenja od pročelnika u vezi obavljanja revizije što joj je on i dao.

Slijedeća točka dnevnog reda bila je Izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine. Po toj točki raspravljali su vijećnici Pilipović i Korbelj. Vijećnik Pilipović tražio je pojašnjenje oko investicije energetske učinkovitosti na zgradi DVD-a, a gradonačelnik mu je objasnio da smo istu stvar prijavili u dvije mjere, a prošla je mjera energetske učinkovitosti te je za tu investiciju dobiven ugovor od 283 tisuće kuna.

Vijećnik Tomislav Korbelj svoje izlaganje započeo je rečenicom da se gradonačelnik u Izvješću hvali s time što je napravio i da što je je međutim isto tako iznio je nekoliko projekata koji nisu realizirani. Riječ je o radiopostaji, ginekološkoj ambulanti, klizalištu, srednjoj školi. Gradonačelnik se na referirao da je od programa iako je polovica mandata realizirano gotovo sve što je u ingerenciji lokalne samouprave naglasivši pritom da je Grad dva put tražio radiofrekvenciju, a odgovor HAKOM-a je bio da nema slobodnih frekvencija dok je za ginekološku ambulantu za koju su bili osigurani svi uvjeti i prostor bio premali potrebit broj upisanih pacijentica ako je vršena vrlo ozbiljna kampanja za upisivanje te stoga Dom zdravlja nije imao zadovoljene uvjete.

Rasprava se zaoštrila te je predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić izrekao opomenu vijećniku Korbelju s rečenicom “non-stop podbadate i idete ispod pojasa”. Nakon izrečene opomene gradonačelnik je konstatirao da ga vijećnik Korbelj i dalje provocira te da non-stop gleda prema njemu i klima glavom i pitao ga je je li “klimavac”. Nakon toga vijećnik Korbelj se razljutio jer tako dalje ne može raditi, a gradonačelnik je rekao da se ne bi trebao ponašati kao u jaslicama.

U 17:54 sata vijećnik Korbelj i vijećnici oporbene koalicije SDP MDS HSU LB otišli su sa sjednice jer da tako ne mogu raditi, a dvoje nezavisnih vijećnika uz vijećnike koalicije HDZ HSLS HDS HNS nastavili su s radom jer je kvorum i dalje postojao. Četvrta točka Dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o razrješenju privremenog ravnatelja CZK Rudar te Prijedlog Odluke o imenovanju ravnatelje CZK Rudar.

Privremena ravnateljica koja je morala biti postavljena u proceduri registracije javne ustanove Dolores Vrtarić razriješena je s 31. prosincem 2019. godine te dužnosti. Nakon provedenog natječaja, Povjerenstvo je nakon analize pristiglih životopisa i programa rada donijelo odluku da Gradskom vijeću predloži profesora povijesti, a uskoro i doktora Zorana Turka iz Murskog Središća za ravnatelja. S većinom od 8 glasova Gradsko vijeće imenovalo je ravnatelja CZK Rudar, a na dužnost stupa s 01.01.2020.g.

Peta točka Dnevnog reda bila je Prijedlog izmjena Pravilnika o mjerilima za dodjelu nagrada sportašima za sportska ostvarenja . U članku 1. dodano je da se dodjeljuje i godišnja nagrada za sportaša i za sportašicu te da se osim godišnjih nagrada za sportska ostvarenja u natjecateljskoj kategoriji dodjeljuju nagrade i za sportska ostvarenja i u rekreacijskoj kategoriji i to za rekreativca i rekreativku godine te za najbolju rekreacijsku momčad godine. Cilj ovih izmjena je u tome da bi se lakše i pravilnije te nagrade dodijelile te su iste usvojene jednoglasno, sa 10 glasova ZA.

Posljednja točka Dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o dopunama Odluke o prodaji nekretnina u vlasništvu Grada Mursko Središće – građevinska zemljišta Slatine. Obzirom što se kod novog dječjeg vrtića prodaje šest novih gradilišta, a trenutno se gradi nova cesta sa svom infrastrukturom do tih gradilišta želja je da se na tim gradilištima što prije započne gradnja te je tako u Odluku uglavljena obveza početka gradnje u roku od tri godine od sklapanja ugovora o kupoprodaji. Gradsko vijeće završilo je u 18:07 sati. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije