Vijesti / Grad Mursko Središće
Grad Mursko Središće
FOTO Svečano otvoreni novouređeni društveni domovi u Hlapičini i Peklenici
Grad Mursko Središće

povratak društvenog života

FOTO Svečano otvoreni novouređeni društveni domovi u Hlapičini i Peklenici

Društveni dom u Hlapičini ponovno je otvorio svoja vrata s potpuno obnovljenom salom za gledatelje, binom, sanitarijama, grijanjem i ventilacijom, stolicama i stolcima te je s ovom fazom obnove u potpunosti spreman za korištenje udruga, mještana i školske djece

Hlapičina je mjesto u sastavu grada Mursko Središće s oko sedamsto pedeset žitelja. Društveni život u mjestu je do nedavno gotovo zamro te je jedina udruga u naselju bila nogometni klub „Mura“.

Prije četiri-pet godina gradonačelnik Dražen Srpak je potaknuo osnivanje Društva žena, a prije godinu dana i ponovno osnivanje dobrovoljnog vatrogasnog društva Hlapičina. Prije četiri godine, dolaskom na čelno mjesto Dragutina Stojka, Grad je dobio adekvatnog sugovornika te su se stvari počele rješavati.

Grad Mursko Središće ravnomjerno ulaže u razvoj svih naselja te je prije nekoliko godina počeo s ulaganjem i revitalizacijom uključujući dogradnju društvenog doma u Peklenici te se je također u potpunosti obnovio društveni dom u Štrukovcu te su u tim naseljima domovi bili u upotrebi.

Društveni dom u Križovcu je ove godine dobio novo krovište, a nastavlja se adaptacija sljedeće godine te je isti također u upotrebi. U Hlapičini pak je priča bila sasvim drugačija i tužna. Više od dvadeset godina taj dom je bio zatvoren i devastiran, a zadnjih godina služio je kao skladište svega i svačega, a najviše u potpunosti bespotrebnih stvari. Kako je ipak uspjela ideja da se osnuje Društvo žena u Hlapičini, a koje su svojim trudom i zalaganjem izuzetno doprinosile uređivanju naselja i u svim društvenim akcijama. Prošle godine uređene su njihove prostorije u društvenom domu i to je zapravo početak vraćanja života u njega.

U subotu, 21. prosinca 2018. godine u 17:30 sati gradonačelnik Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Miljenko Cmrečak i članovi Mjesnog odbora Peklenica obišli su radove društvenog doma u Peklenici koje izvodi tvrtka Tekeli projekt inženjering u koje je dosad uloženo 1,8 milijuna kuna, a gotovo 800 tisuća kuna osigurala su ministarstva. Na ponos svih mještana naselja Hlapičine, u 18 sati, njihov društveni dom ponovno je otvorio svoja vrata s potpuno obnovljenom salom za gledatelje, binom, sanitarijama, grijanjem i ventilacijom, stolicama i stolcima te je s ovom fazom obnove u potpunosti spreman za korištenje udruga, mještana i školske djece.

Radove na uređenju društvenog doma u Hlapičini također je izvodila tvrtka Tekeli projekt inženjering iz Murskog Središća. Iduće godine nastavlja se s ulaganjem pa se planira obnoviti fasada i još neke preostale prostorije unutar zgrade. Na svečanom otvorenju društvenog doma nazočnima su se obratili gradonačelnik Dražen Srpak i predsjednik mjesnog odbora Dragutin Stojko izrazivši ponos i zadovoljstvo što su se stvari pokrenule i što se u Hlapičinu vraća društveni život.

Događaju je nazočio i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji se je zbog poslovnih obaveza ispričao na malom kašnjenju, te je izrazio zadovoljstvo aktivnostima mjesnog odbora i naglasio kako je dobra suradnja između gradske i mjesne vlasti od vitalnog značaja za kvalitetan i brzi razvoj prigradskih naselja. Svo troje mještanima Hlapičine zaželjeli su sretan Božić i uspješnu novu godinu.

U ovoj prigodi svoju božićnu priredbu imali su učenici Područne škole Hlapičina koji su za svoju obitelj, prijatelje, uzvanike i goste pripremili pjesmu, ples, igrokaze i recitacije, a sve to pod mentorstvom učiteljica Gabrijele Purić Horvat, Lidije Pintarić i Marine Horvat te učitelja glazbene kulture Ivice Majsana.

Župnik Ivan Herceg blagoslovio je društveni dom dok su ŽVS „Ftičine“ pod mentorstvom Marijane Trstenjak izvele prekrasne prigodne pjesme. Po završetku događaja mještani su uživali u finim kolačima koje su pripremile Društvo žena Hlapičina te u zvuku tambure od strane tamburaškog sastava „Tambura“. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!