SPOMENIK U CENTRU GRADA

U Murskom Središću završeno uređenje sakralnog spomenika ‘Tri pila’

Spomenik je restaurirao diplomirani konzervator Srđan Ivanković i akademski slikar Vedran Ivanković u iznosu od 55.000,00 kuna

Gradonačelnik Dražen Srpak je, na 26. sjednici stručnog kolegija gradonačelnika, zadužio svog zamjenika dr. Miljenka Cmrečaka za pokretanje aktivnosti oko rekonstrukcije spomenika “Tri pila”.

Sakralni spomenik “Tri pila” smješten je u centru grada Mursko Središće pored dječjeg vrtića “Maslačak” odnosno na početku ulice Matije Gupca. Spomenik je restaurirao diplomirani konzervator Srđan Ivanković i akademski slikar Vedran Ivanković u iznosu od 55.000,00 kuna. 

Spomenik “Tri pila” povijesnog je i kulturnog značaja za najsjeverniji grad Republike Hrvatske te ga je stoga potrebno uređivati i održavati. Također se sezonski oko spomenika održavaju zelene površine kako bi izgled bio još ljepši.  

Anđela Horvat o pilu je rekla sljedeće: “U sredini je na stupu s klasicističkim motivima sv. Trojstvo, lijevo sv. Ivan Nepomuk, a desno sv. Florijan. Sa stražnje strane središnjeg pila prikazan je reljefno sv. Ladislav s krunom na glavi, sa sjekirom u ruci, a podupire se o štit koji je isklesan naivno, te se čini kao list s volutom.

Ta polihromirana kamena grupa pod zajedničkim limenim krovićem ima uklesanu godinu postanka 1807. i renovacije 1862. unutar klasicističke kartuše s lovorovim lišćem. U izvorima se spominje od godine 1846.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije