POEZIJOM PROTIV OVISNOSTI

FOTO Večer pučke poezije u Murskom Središću okupila tristotinjak ljudi

Centar za kulturu 'Rudar' napunili su izvođači i njihovi pratitelji iz 22 kluba sjeverozapadne Hrvatske te susjedne Slovenije

Prva večer pučke poezije klubova liječenih alkoholičara sjeverozapadne Hrvatske dogodila se 20. studenog 1999. godine u Murskom Središću. Zaredale su godine gostovanja Večeri po hrvatskim gradovima, a onda se, dvadeset godina poslije, “poezija vratila kući”. Dana 17. studenog 2018. preuređenu dvoranu Centra za kulturu “Rudar” (davne 1999.g. to je bila dvorana Kina Rudar) napunili su izvođači i njihovi pratitelji iz tridesetak klubova sjeverozapadne Hrvatske te susjedne Slovenije, njih preko tri stotine.

Žene i muževe, poete iz Prve večeri, ali i sve nove, iznenadilo je sasvim izmijenjeno lice grada, neobično topli prijem domaćina, preobražen dvoransko-scenski prostor glavnog događaja, a sve, baš sve pristigle u grad pak izuzetno precizna organizacija i sadržajnost cijeloga dana. Organizaciju događaja prihvatili su članovi KLA “Povratak” Mursko Središće i Savez klubova liječenih alkoholičara MŽ-e, a suorganizaciju Grad M. Središće, ZZJZ MŽ, HSKLA te Hrvatsko društvo za alkoholizam i druge ovisnosti Hrvatskog liječničkog zbora. Pokrovitelj manifestacije bila je Međimurska županija.

Dan je počeo stručnim izlaganjima na okruglim stolovima. Sa zadovoljstvom izdvajamo nastup prof.dr.sci. Zorana Zoričića, dr. med., specijalista psihijatrije, predsjednika HSKLA, izlaganje Živka Miševića, dr. med., specijalista psihijatra, voditelja Psihijatrijskog odjela ŽB Čakovec, izlaganje Kristine Zorčec, mag. soc. rada i Diane UvodićĐurić, dr. med., spec.šk.med., Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Stručni skup je u ime domaćina pozdravio Rajmond Perčić, predsjednik KLA “Povratak”. Stol je dodatnu vrijednosnu dimenziju dobio nastupom Marijana Kontreca koji je prije 20 godina bio predsjednik kluba i agilni pokretač priče koja već 20 godina teče i velikom zaslugom supruge Viktorije. Dan je nastavljen obilaskom turističkih veduta grada i zajedničkim objedom, a potom ulaskom u dvoranu CZK na najljepši dio programa – na večer poezije.

Najsvečaniji dio 20. večeri poezije posvećene borbi protiv ovisnosti počeo je himnom KLA u dojmljivoj izvedbi ŽVS “Ftičice” KUD-a MURA iz M. Središća pod umjetničkim vodstvom Marijane Trstenjak. Ftičice su zadivile i dodatnom izvedbom triju pažljivo odabranih pjesama za goste. Uslijedili su kratki i jezgroviti pozdravi. U ime domaćina skup je pozdravila mr. Biserka Goričanec, dr. med., predsjednica Saveza klubova liječenih alkoholičara MŽ, terapeut KLA Povratak.

Pozdrave su izrekli ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. dr. Marina Payerl Pal i predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara prof. dr. Zorana Zoričića. Vrlo tople i ohrabrujuće poruke skupu su uputili gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Nakon ugodnih govornika krenuo je najvažniji i najljepši dio programa – pjesnički, esejistički, fotografski, glumački i vokalno-instrumentalni nastupi liječenih alkoholičara i članova njihovih obitelji iz svih KLA sjeverozapadne Hrvatske. Mnogi su zadivili nastupom i porukama svojih radova, a gotovo svi zaslužili i izmamili suze te dugi pljesak. Palo je i poneko fotografiranje s umjetnicom ili umjetnikom, primijetila se pojačana pažnja dijelova publike.

Od međimurskih predstavnika na 20. Večeri nastupili su izvođači iz KLA Murskog Središća, Preloga, Čakovca, Svete Marije i Donje Dubrave. Najljepši se momenti ne planiraju, oni se jednostavno dogode. Dogodio se snažan i dirljiv završetak kada su glazbenici iz Slavonskog Broda zapjevali “Croatio iz duše te ljubim”, a pjesmu prihvatila cijela dvorana u znaku dara i sjećanja na Vukovar i Škabrnju. Vidimo se i slušamo svi na 21. večeri “Poezijom protiv ovisnosti” 2019. godine u Slavonskom Brodu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije