Vijesti / Grad Mursko Središće
Grad Mursko Središće
Grad Mursko Središće nema ništa protiv osnivanja ribolovnog društva Selnica
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

REAKCIJA

Grad Mursko Središće nema ništa protiv osnivanja ribolovnog društva Selnica

Gradonačelnik Dražen Srpak kaže da se stvari mogu rješavati isključivo dogovorom i on niti želi, niti može biti arbitar u tome

U srijedu, 14. studenog objavili smo članak 'SELNIČKI RIBNJAK U Selnici žele ribičko društvo, no koncesiju ima Mura iz Murskog Središća', a povodom kojeg su nam iz Grada Mursko Središće poslali svoje priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Vezana vijest

Selnica, ribnjak RIBIČKA PRIČA SELNIČKI RIBNJAK U Selnici žele ribičko društvo, no koncesiju ima Mura iz Murskog Središća

- Obzirom što je na portalu eMedjimurje objavljen članak Ribička priča – Selnički ribnjak temeljen na sastanku zatraženom od strane načelnika Općine Selnica gospodina Vičevića na kojem je prisustvovao i gospodin Zoran Pfeifer – predsjednik Saveza sportskih ribolovnih društava Međimurske županije te Tomislav Juretić – dugogodišnji član ŠRD „Mura“, a sada inicijator osnivanja Ribolovnog društva Selnica, te što se u tom članku govori u ime gradonačelnika Grada Mursko Središće Dražena Srpaka bez da je on bilo koga za to ovlastio ili zamolio, želimo se očitovati na iznesene netočne ili nedefinirane tvrdnje.

U članku se navodi da gradonačelnik pozdravlja našu inicijativu i prijedlog. Točno je da u ingerenciji gradonačelnika Grada Mursko Središće ni po kojem zakonu Republike Hrvatske nije hoće li se osnovati ribolovno društvo Selnica ili ne i on to ničim ne može, a i nema namjeru spriječiti stoga je zahtjev Općine Selnica da Grad Mursko Središće dozvoli osnivanje ribolovnog društva Selnica bespredmetan što je gradonačelnik Dražen Srpak na sastanku i rekao. Grad Mursko Središće nema ništa protiv osnivanja ribolovnog društva Selnica, a ŠRD „Mura“ se također izjasnio da nema ništa protiv osnivanja ribolovnog društva, a što se u članku tvrdilo suprotno.

Što se tiče ostalih navoda u članku smatramo da to nikako ne pridonosi suradnji i budućim dogovorima. ŠRD „Mura“ nema, kao što se u članku navodi, „nekakvu“ koncesiju već koncesiju ishođenu na legalan i transparentan način i ono je upravitelj ribnjaka što je i svim dionicima ove priče i poznato. Koncesiju im nije dao Grad Mursko Središće, a niti je može ili pak želi poništiti. Gradonačelnik Dražen Srpak je na sastanku jasno rekao da se stvari mogu rješavati isključivo dogovorom i on niti želi niti može biti arbitar o tome.

Gospodin Juretić tvrdi da su sudionici svjetskog prvenstva opisivali selnički ribnjak kao jedan od najljepših ribnjaka, a nastavlja sa izjavom da ŠRD „Mura“ nema ništa s time niti pak na bilo koji način uređuje ribnjak što je vrlo čudno obzirom što već trideset godina tim ribnjakom upravlja ŠRD „Mura“.

Dalje u tekstu navodi se da ŠRD „Mura“ ili pak Grad Mursko Središće nisu dopustili da se nedavno Svjetsko prvenstvo u ribolovu otvori u Selnici nego je to održano u Murskom Središću što je apsolutno netočno. Točno je da je Grad Mursko Središće od samog početka bio pozvan od strane Saveza sportskih ribolovnih društava Međimurske županije da bude dionik održavanja Svjetskog prvenstva,  a koje se je jednim djelom održavalo na selničkom ribnjaku kojim pak upravlja, temeljem koncesije, ŠRD „Mura“ sa područja Murskog Središća. Od strane Saveza sportskih ribolovnih društava zamoljeni smo za pomoć u organizaciji i financijsku pomoć te je na održanim sastancima svih dionika, pa i Općine Selnica koja u tom trenutku nije imala osnovano ribolovno društvo na svom području, dogovoreno da se o svakoju od općina koje su sudjelovale u organizaciji i provođenju prvenstva kreira neki događaj. Mursko Središće odabrano je upravo stoga jer ovdje nije bilo samog ribolova ali je u centru općina u kojima se je samo prvenstvo dešavalo te zato jer je Grad Mursko Središće u sve uključio Turističku zajednicu grada i sve ostale gradske resurse, a uz to financirao samo otvorenje i ostale aktivnosti sa 35.000,00 kuna.

Nejasno je zašto se i sa kojim pravom osporava izbor i odluka o mjestu otvaranje Svjetskog prvenstva donesene od strane Saveza sportskih ribolovnih društava te svih ostalih dionika Svjetskog prvenstva od strane tada i još uvijek nepostojeće udruge i to smatramo nekorektnim.

Kao što smo već prije naglasili, gradonačelnik Dražen Srpak je na sastanku pozivao na suradnju i dogovor ako postoji obostrani interes za isti i nikako nije nijednom rečenicom bio negativan prema nastojanjima Općine Selnica u projektu budućeg Športskog ribolovnog kampa niti pak protiv osnivanja ribolovne udruge. Što se tiče upravljanja ribnjakom, sasvim je jasno da na apsolutno transparentan i legalan način njime kao do sada, do isteka koncesije, upravlja ŠRD Mura, a nakon isteka koncesije raspisuje se novi natječaj na koji se zainteresirane strane moraju prijaviti i u tome uspjeti ili ne uspjeti prema prosudbi koncesionara i sa time Grad Mursko Središće, a ni bilo koja lokana zajednica, nema ništa.

ŠRD „Mura“ jedna je od najstarijih udruga te ujedno najveća udruga sa područja grada iza koje su prekrasni sportski uspjesi, a što se tiče održavanja i uređivanja smatramo da njihov rad može biti primjer svima. ŠRD „Mura“ upravlja sa prekrasnim ambijentom na ŠRC Zalešće, a Grad na tom lokalitetu financira gradnju Ribičkog doma koji će biti veliki turistički magnet. Što se tiče održavanja ribnjaka Selnica, a obzirom što se navodi da je riječ o prirodnom ribnjaku, smatramo da je zadovoljavajuće, kažu iz Grada Mursko Središće.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!