okrugli stol

Mursko Središće: ‘Prisjećanje na prošlost – Međimurski ugljenokopi i zaštita na radu’

Povod za održavanje skupa bio je teška rudarska nesreća koja se u noći s 8. na 9. studenoga 1961. godine dogodila u jami 'Maj 3'.

U organizaciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Grada Mursko Središće u četvrtak, 8. studenog 2018. godine s početkom u Centru za kulturu “Rudar” Mursko Središće Okrugli održan je okrugli stol na temu “Prisjećanje na prošlost – Međimurski ugljenokopi i zaštita na radu”.

Povod za održavanje skupa bio je teška rudarska nesreća koja se u noći s 8. na 9. studenoga 1961. godine dogodila u jami “Maj 3”. Uoči skupa gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak i ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu Vitomir Begović sa suradnicima i obiteljima poginulih položili su vijenac i zapalili svijeće ispred spomen obilježja “Maj 3”.

Voditelj Službe za zaštitu na radu, ovlaštenja, nadzor i analize u Zavodu Muhidin Omerdić pozdravio je nazočne predstavnike Grada, članove Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu, stručnjake za zaštitu na radu, predstavnike ovlaštenih tvrtki za poslove zaštite na radu i druge koji su sudjelovali na okruglom stolu.

Nakon minute šutnje za tragično stradale i poginnule rudare, gradonačelnik grada Murskog Središća Dražen Srpak otvorio je okrugli stol i poželio sudionicima dobrodošlicu naglasivši kako je nesreća koja se dogodila prije 57 godina bila obavijena velom tajne te kako mlađi sugrađani o nemilom događaju dugo ništa nisu znali.

Okrugli stol je prilika da se prisjetimo na poginule rudare, ali i da se naglasi važnost zaštite na radu u današnje vrijeme. Gradonačelnik je zahvalio Zavodu i ravnatelju Begoviću na izuzetnoj suradnji, prepoznavanju važnosti obilježavanja toga događaja te zauzimanju za primjerene uvjete i zaštitu na radu u našoj zemlji. Ravnatelj Zavoda u svojem izlaganju ukazao je na povijesne činjenice i razloge organizacije skupa.

Zbog prisjećanja na prošla vremena i izgubljene živote rudara u okviru Okruglog stola analizom rada u ugljenokopima i razlozima tragedije, ukazuje se koliko je i u današnje vrijeme zaštita na radu važna i značajna kao osnovno ljudsko pravo i područje od posebnog društvenog interesa. Nažalost niti danas usprkos tehnološkom napretku i odgovarajućoj legislativi nismo imuni od teških nesreća na radu, uključivo i onih sa smrtnim posljedicama.

Mario Klanfar iz Rudarsko – geološkog – naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u svojem izlaganju osvrnuo se na eksploataciju ugljena u Hrvatskoj, istaknuvši kako je prošlo 370 godina od prve koncesije do zatvaranja posljednjeg ugljenokopa u Hrvatskoj. Danas u Hrvatskoj stari rudnici ugljena imaju novi potencijal u vidu očuvanja baštine i revitalizacije te korištenja u turističke svrhe.

Srećko Tot iz Udruge za promicanje zaštite u Međimurskoj županiji govorio je o međimurskim ugljenokopima 60-tih godina s osvrtom na zaštitu na radu, predstavljajući povijest eksploatacije ugljena u međimurskim ugljenokopima koja je neorganizirano počela u 19. stoljeću. Predstavio je i tehnologiju rada putem otkopne metode te iznio statističke podatke o proizvodnji, broju i kvalifikacijama zaposlenih u rudarskoj industriji i proizvodnim učincima.

Poslije samih izlaganja održana je rasprava o zaštiti na radu u prošlosti i sadašnjosti gdje su sudionici iznijeli svoja usporedna iskustva o mjerama zaštite u njihovim radnim sredinama te su se složili kako je područje zaštite na radu potrebno kontinuirano unapređivati. Na osnovu iskazanog interesa nazočnih, ravnatelj Zavoda prezentirao je novele Zakona o zaštiti na radu te je pozdravio slogan “Zaštita na radu je prva!”. Po završetku Okruglog stola svi sudionici bili su pozvani na druženje u Multimedijsku dvoranu gdje je bio pripremljeni mali domjenak. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije