SMRTNO STRADALO 10 LJUDI

U Murskom Središću obilježena 57. godišnjica rudarske nesreće u jami ‘Maj 3’

'Tu na ovom mestu deset rudori živote je zgubilo dok je črni uglen kopalo. Deset ženi some su ostale i s teškom mukom decu na noge zdigale'

Nezapamćenu nesreću koja se dogodila 8./9. studenog 1961. godine na lokaciji Maj 3 (rudnik) životom su platili: četrdesetsedmogodišnji “palilac mina” Franjo Kodba iz Murskoga Središča (rodom iz Križovca), jamski vozači četrdesetogodišnji Mijo Sobočan iz Brezovca i tridesetpetogodišnji Ivan Novak iz Plešivice, pomoćni kopači četrdesetjednogodišnji Aleksa Čurin iz Zebanca (roðen u Peklenici) i tridesetdvogodišnji Martin Škrobar iz Grkaveščaka, te kopači tridesetsedmogodišnji Stjepan Kutnjak iz Žabnika, tridesetčetverogodišnji Ivan Perčić iz Lapšine, najstariji od njih pedesetogodišnji Stjepan Pintarić iz Šafarskoga, tridesetčetirigodišnji Josip Šafranić iz Jurovčaka i najmlađi među njima, tridesetogodišnji Ivan Vinko iz Grkaveščaka.

Povodom obilježavanja 57. godišnjice rudarske nesreće gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, obitelj poginulih rudara, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Kristijan Antolović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu Vitomir Begović sa suradnicima, preživjeli sudionik nesreće Franjo Bogdan iz Hlapičine, predsjednik Mjesnog odbora Hlapičina Dragutin Stojko, predsjednik Podružnice umirovljenika Mursko Središće Stjepan Smolak, župnik Tomislav Antekolović i rudarski zbor položili su vijenac i zapalili svijeće za sve poginule rudare.

Župnik Tomislav Antekolović predvodio je molitvu za duše poginulih rudara, a Katarina Braniša iz Hlapičine, čiji je otac poginuo u rudarskoj nesreći u Maju 3, okupljenima se  obratila sa prigodnom pjesmom o rudarima:

“Tu na ovom mestu deset rudori živote je zgubilo dok je črni uglen kopalo. Deset ženi some su ostale i s teškom mukom decu na noge zdigale. Šest grobov v Sv. Martinu stoji i den za dnevom im svečica gori. Tri su grobi po selima okoli, a i za njima su dnevi tuge i boli. Jeden rudor tu je osto v jami ali si su oni zanavek z nami. Molitva, suza, sveče i cvet živijo z nami već 57. let”.

– Prije devet godina smo po prvi puta ovo obilježili zato što prije nismo ni znali. To je bilo praktički obavijeno jednim velikim velom tajne. Djeca u školi nikada nisu učila o ovome, a danas smo na tome da je to izuzetno na nivou Hrvatske postao događaj kojim se ukazuje na problem zaštite na radu jer je deset osoba izgubilo živote.

Trebalo je 48 godina da mi to obilježimo; postavili smo spomen ploču, počeli smo s edukacijama djece u vrtiću i školi o tome što znači rudarstvo za naš kraj. Jednostavno, ovo je mjesto pijeteta koje se mora danas i za sto godina isto ovako obilježiti – rekao je gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije