na mladima svijet ostaje

FOTO Grad Mursko Središće na korak do titule grada prijatelja djece

Grad Mursko Središće mnogim mjerama skrbi za djecu i njihov odgoj

Skrb za djecu i odgoj djece je ulaganje u našu budućnost. Grad Mursko Središće zadnjih godina ovakav pristup provodi u djelo s mnogim mjerama. Ovih dana završena je javna nabava za gradnju novog vrtića te će se ista poslati na kontrolu u Zagreb, a nakon toga, ako sve bude u redu, može započeti sama gradnja vrtića. Od prošle godine promijenjeno je sufinanciranje dječjeg vrtića s omjera 50%-50% na 60%-40% u korist roditelja.

Roditelji teže bolesne djece oslobođeni su plaćanja komunalne naknade, a kod gradnje objekata i 75% komunalnog doprinosa. Za drugo dijete iz iste obitelji Grad Mursko Središće plaća pola toplog obroka u osnovnoj školi, a za treće i svako sljedeće dijete on je besplatan. Sva djeca na početku nove školske godine dobivaju besplatne bilježnice, udžbenike i prijevoz, a za Božić svako dijete dobije slikovnicu ili knjigu na poklon.

Djeca vrtićke dobi i učenici prvih razreda osnovne škole imaju besplatnu članarinu u Gradskoj knjižnici i čitaonici grada Mursko Središće. Financiraju se maturalna putovanja za učenike slabijeg materijalnog stanja. Romska djeca upisuju se u gradski vrtić koji je za njih besplatan jer se financira od strane Grada Mursko Središće i Republike Hrvatske, a integrirana su u skupine. Djeca različite dobi imaju mogućnost bavljenja sportom u mnogim gradskim sportskim udrugama, a naravno i kulturom kao članovi kulturno umjetničkog društva “Mura” ili pak novoosnovanog malog dječjeg kazališta ‘Makamus’.

Djeca također mogu dobivati znanja iz tehničke kulture, a takav program vrlo uspješno provodi Radio klub Međimurje. Organiziraju se mnoge zabavne, sportske, kulturne i edukativne manifestacije za djecu svih uzrasta. Prije godinu i šest mjeseci osnovano je Društvo ‘Naša djeca’ kao krovna organizacija koja je preuzela koordinaciju svih aktivnosti da bi Mursko Središće postalo Grad prijatelja djece.

Također je osnovana i koordinacija za dobivanje statusa “Grad prijatelj” djece kao tijelo Gradskog vijeća koje vodi Kristina Nestić, dok je predsjednica Društva “Naša djeca” Ivana Maltarić. Danas, u utorak, 30. listopada u Grad Mursko Središće stigla je prosudbena komisija da bi utvrdila je li Grad Mursko Središće ispunio uvjete za dobivanje prestižnog naziva Grad prijatelj djece, a uvid je samo jedan od elemenata za donošenje odluke od strane središnjeg koordinacijskog odbora.

Gradonačelnik zahvaljuje Društvu “Naša djeca” i svim članovima koordinacijskog odbora na trudu koji će, vjerujemo, donijeti prestižan naziv “Grad prijatelj djece”, a naravno da će se sve akcije i odluke za dobrobit djece i nadalje ustrajno provoditi.

Provedbena komisija je vrlo zadovoljna s pripremljenim izvješćima i pripremljenim punktovima. Temeljem toga se nadamo da će Grad Mursko Središće tijekom studenoga biti pozvan na svečano proglašenje za dobivanje statusa “Grad prijatelj djece”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije