Kolone kamiona na granici

FOTO Mursko Središće u prometnom kolapsu, gradonačelnik Srpak traži hitno rješenje

Nitko ne zna što se događa u Sloveniji, samo se vidi i osjeća kako slovenski granični policajci polako, svakih desetak minuta propuste kamion preko graničnog prijelaza. Vozači osobnih automobila nemaju drugih problema, osim što moraju voziti trakom koja je dopuštena i vozilima iz suprotnog smjera. Strašno!

Od jutranjih ura u Murskom Središću na snazi je potpuni prometni kolaps iz razloga što su se stvorile kilometarske kolone kamiona koji žele ili moraju ući u susjednu Sloveniju. Kolona kamiona proteže se od izlaska iz naselja Štrukovec do samog Graničnog prijelaza Mursko Središće – Petišovci.

Što je tome razlog službenog odgovora nema, no pretpostavka je kako su slovenski granični policajci u takozvanom ‘bijelom štrajku’, što znači da rade svoj posao, ali vrlo polako i temeljito pregledavajući kamione i popratne papire. Prometni, točnije kontaktni policajac u Murskom Središću kazao nam je kako su stupili u razgovor sa slovenskim kolegama, koji su im odgovorili kako nema nikakvog posebnog razloga za ovakvo stanje, a nama je slovenski granični policajac rekao kako ne daje nikakve izjave i neka zovemo glasnogovornika u Policijskoj upravi.

Vozači negoduju, osobni automobili se kreću po rubu kolnika, pretječu na punoj crti, razvažaju se po obilaznim prometnicama. Jednostvano nema reda jer ga je nemoguće uspostaviti na ovakvoj prometnici i u ovakvim uvjetima. Svi ozbiljni i relevantni ljudi mole Boga samo da ne dođe do prometne nesreće i da netko ne strada kao pred dva tjedna žena iz Peklenice, kojoj će uskoro u čakovečkoj bolnici, amputirati drugi dio nožne kosti. 

Sve skupa kada se sagleda današnja situacija koja će se sigurno protegnuti na cijeli dan, govori kako smo u pravu mi koji pratimo ovu situaciju, kako promet teških kamiona kroz Mursko Središće jednostavno treba zabraniti. Sve drugo je pusta demagogija, populizam i politička prostitucija.

Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak je zbog neizdržive situacije već po nebrojeno puta poslao je pismo nadležnima te zatražio žurno rješenje i sastanak sa svima onima u čijoj je ingerenciji rješavanje ovog problema. Obratio se predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, ministru gospodarstva, poduzetništva i obrta Darku Horvatu te direktoru Hrvatskih cesta Josipu Škoriću. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

– Već dugi niz godina problem teretnog prometa guši i terorizira najsjeverniji grad Mursko Središće i sva naselja do Čakovca, a napose kod ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju kada je ovim prometnim pravcem počelo prometovati do 18 tisuća teretnih vozila mjesečno, a putnički promet doseže do godišnje razine oko 1 milijun osobnih vozila, 6 tisuća autobusa te 3 i pol milijuna putnika. Postojeći most preko rijeke Mure sagrađen 1968. godine zasigurno nije konstruiran i građen za ovakvu vrstu i količinu prometa, a sigurno ni prometnica kroz centar grada gdje teretna vozila idu doslovce dva metra ispod prozora kuća koje su gotovo sve popucane, a da ne govorimo o sigurnosti sudionika u prometu sa naglaskom na djecu, starije osobe, bicikliste te se je upravo zbog toga prije tri tjedna dogodila prometna nesreća koju je skrivio vozač šlepera pregazivši biciklistu – stariju ženu kojoj je jedna noga amputirana, a za drugu se liječnici bore da joj je spase.

Ja kao gradonačelnik, sa suradnicima, već desetak godina upozoravam, pišem, molim da se ovaj problem riješi. Ne postoji u zadnjih deset godina ni jedan predsjednik države, Vlade, ministar prometa, direktor Hrvatskih cesta sa kojim nisam komunicirao i tražio pomoć i rješenje. Sadašnji ministar prometa g. Butković prvi je ministar prometa koji je posjetio grad Mursko Središće te se na licu mjesta uvjerio u nemoguću prometnu situaciju te obećao pomoć na način da se sa 01.07.2017. godine zabrani promet iznad 7,5 tona osim za promet koji je nužan za gospodarsku aktivnost i nemogućnost alternativnih prometnih pravaca.

Zbog raznih pritisaka i upitnih zakonskih odredbi to se nije realiziralo te se obećalo da će se problem probati riješiti prekategorizacijom graničnog prijelaza iz međunarodnog u međudržavni za teretni promet ali i to se nije ostvarilo. Zahvalni smo na pokušajima rješavanja i pokrenutim aktivnostima Hrvatskih cesta i Ministarstva prometa, ali tražimo po ne znam koji puta da se uvaže argumenti da se promet koji tu ne spada i koji može prometovati alternativnim pravcima premjesti na te pravce, a građani Murskog Središća i svih naselja do Čakovca poštede terora da im se omogući po Ustavu RH i svim zakonima pravo na sigurnost, pravo na zaštitu imovine, pravo na čisti zrak i to zabranom tranzitnog prometa najkasnije sa 01.01.2019. godine i nastavkom svih aktivnosti potrebitih za konačno rješenje, a to je gradnja brze ceste od Čakovca do Murskog Središća, zaobilaznica grada Mursko Središće te novi most na rijeci Muri.

Također kao hitnu mjeru tražimo regulaciju prometa na glavnom raskršću u Murskom Središću kako bi djeca mogla normalno, kao u svako civiliziranom društvo, prijeći prometnicu po kojoj nažalost dnevno prođe i do 800 teretnjaka i vrlo veliki broj osobnih vozila što u turističkoj sezoni zna biti i do 200 tisuća vozila mjesečno, a roditelji koji su na poslu ne razmišljati svakodnevno hoće li njihova djeca stići sigurno do škole.

Rješenje ovog problema je jednostavno samo ga treba pokrenuti i donijeti. Autoput stoji prazan, pogotovo van sezone, teretna vozila ne plaćaju apsolutno nikakve naknade za korištenje bilo koje ceste osim autoputa u Republici Hrvatskoj, ceste se uništavaju, a sanaciju plaćaju porezni obveznici u Republici Hrvatskoj, a sigurnost građana i imovine je zbog svega toga osjetno narušena.

Poštovana predsjednice Republike Hrvatske, poštovani predsjedniče Sabora, poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, poštovani ministri, direktori cesta i svi ostali dionici koji već jesu ili će biti uključeni u rješavanje ovog problema, molim vas da ili svojim utjecajem ili pak ovlaštenjima i osobnim angažmanom osigurate žurno rješavanje ovog gorućeg pitanja u nadi da se do rješenja neće dogoditi još koja tragična nesreća kao ne daj Bože, ovih dana u Karlovcu.

U prilogu  vam šaljemo foto dokumentaciju kako izgleda glavna “žila kucavica” u gradu Mursko Središće danas i gotovo minimalno jedanput tjedno. Je li ovo normalno i je li moguće normalno i sigurno prometovanje u ovakvim okolnostima?

U nadi i vjeri da će se stvari već danas pokrenuti, u ime svih koji ovo trpe, molim vas pomoć – napisao je Dražen Srpak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije