MURSKO SREDIŠĆE

Predstavnici trgovina složili se s prijedlogom oko zabrane rada nedjeljom

Svi nazočni koji se ujedno i slažu sa zatvaranje složili su se i sa argumentima gradonačelnika, a to je da ako sve bude zatvoreno nitko neće biti oštećeni i da će se kupnja koja bi bila obavljena nedjeljom ili blagdanom obavila dan ranije, a oni koji odlaze u prekograničnu kupnju s time nema nikakve veze

Grad Mursko Središće poslao je priopćenje nakon održanog sastanka s predstvanicima trgovačkih radnji. Njihovo priopćenje prenosimo u nastavku.

‘Grad Mursko Središće ovih je dana popisao sve trgovačke radnje na području grada Mursko Središće te je uputio poziv za sastanak na temu mogućeg dogovora o radu nedjeljom i praznikom koji se je održao danas, 28. rujna 2018. godine u Gradskoj vijećnici Grada Mursko Središće. 

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, Ivorka Jurenec Tomac – Konzum d.d., Anica Kosir – KTC d.d. Mursko Središće, Denis Glavina – Pekara Panis, Imer Gashi – Pekara Gashi, Davor Šardi – Emporium, Rudolf Kišček – TP Varaždin, dok se iz trgovine Metss d.o.o. nitko nije odazvao sastanku s obrazloženjem da nisu u mogućnosti prisustvovati. 

Gradonačelnik Dražen Srpak je na početku sastanka pozdravio sve prisutne, zahvalio im na dolasku te izrazio žaljenje što nema predstavnika trgovine Metss. Napomenuo je da je ovo samo prvi inicijalni sastanak na kojem je želio čuti mišljenja najvećih trgovačkih subjekata dok bi se na drugi sastanak pozvali i svi ostali (mesnice, voćare i ostale trgovačke radnje).

Gradonačelnik je konstatirao da se o problemu rada nedjeljom raspravlja u Republici Hrvatskoj od onda kada je i uveden te je u tom dugom nizu godina puno puta bilo traženo i predlagano da se on ukine. Rad nedjeljom nije u ingerenciji općina i gradova, a da je gradonačelnik bi već davno takvu odluku sproveo u djelo. Smatramo da bi zakonodavac s obzirom na razne interese i specifičnosti (turizam i sl.) jedinica lokalne samouprave ovakve odluke trebao prepustiti njima ili pak za sve djelatnosti koje nužno ne moraju raditi propisao da je rad nedjeljom i blagdanom zabranjen. 

Na zadnjem Gradskom vijeću ponovno se pojavila inicijativa od strane vijećnika Milorada Pilipovića sa kojom se gradonačelnik složio sa konstatacijom da bi odma zatvorio trgovine da je to u njegovim ovlastima te je predložio da ga Gradsko vijeće ovlasti za pregovore s trgovcima jer se od nekud mora početi. Gradsko vijeće je jednoglasnom odlukom ovlastilo gradonačelnika za daljnje dogovore i pregovore s trgovcima.

Gradonačelnik Dražen Srpak je na sastanku iznio kompromisni prijedlog, a to je da svaka od najvećih trgovina bude dežurna po par mjeseci u godini međutim trgovci su rekli da bi to izazvalo niz daljnjih nedoumica te je temeljem toga gradonačelnik dobio jednoglasnu i snažnu podršku da se sve trgovine, pekare, mesnice i slične trgovačke radnje zatvore nedjeljom i blagdanom i da ne bude dežurnih trgovina, a za neke specifične datume u kojima se mogu spojiti nedjelja s blagdanima, pa se ne bi radilo čak i tri dana, postignuo bi se zajednički dogovor i sukladno tome potpisao sporazum. Gradonačelnik će ponovno zatražiti sastanak s upravom Metssa pošto Metss ima u Murskom Središću veliku trgovinu, a po ostalim naseljima manje, a svi već navedeni trgovci koji su se izjasnili za zatvaranje trgovina nedjeljom naglašavaju da naravno isto vrijedi samo ako budu svi zatvoreni. Vjerujemo da ćemo sa upravom Metss-a postići dogovor. 

Svi nazočni koji se ujedno i slažu sa zatvaranje složili su se i sa argumentima gradonačelnika, a to je da ako sve bude zatvoreno nitko neće biti oštećeni i da će se kupnja koja bi bila obavljena nedjeljom ili blagdanom obavila dan ranije, a oni koji odlaze u prekograničnu kupnju s time nema nikakve veze. Također su se izjasnili da je zaista trenutak kada svi imaju problem s nedostatkom radne snage i većim troškovima zbog rada nedjeljom te je ovo dobar trenutak za odluku da se prestane s radnom nedjeljom i blagdanom uvažavajući također potrebe svojih zaposlenika za slobodnim obiteljskim danom. 

Dogovoreno je da će gradonačelnik pokušati u roku od dva tjedna održati sastanak sa upravom Metssa te postići dogovor, a nakon toga održao bi se jedan širi sastanak na kojem bi se dogovorili svi detalji i modaliteti željene odluke o neradnim nedjeljama i blagdanima, a što bi se počelo provoditi sa 01.01.2019. godine. 

Na kraju sastanka gradonačelnik je svim nazočnima srdačno zahvalio na razumijevanju i podršci ustvrdivši da će i njihovi zaposlenici i kupci prepoznati njihovu dobru volju. 

U nastavku donosimo i pismeno očitovanje od predsjednika Upravnog odbora tvrtke KTC d.d. gospodina Ivice Katavića:

“KTC u potpunosti podržava zabranu rada nedjeljom i to bez ikakvih izuzetaka. Ne smatramo da je potrebna bilo kakva dublja analiza stanja u gospodarstvu jer mislimo da neće biti velikih promjena poslovnog rezultata, te da će kupci svoje kupnje nedjeljom u tom slučaju  obavljati ranije.Kada se govori o zabrani rada nedjeljom mnogi prijete otpuštanjem ljudi. S druge strane, stalno se govori o nedostatku radne snage. Zbog toga smatram da taj neradni dan neće dovesti do smanjenja potreba za radom kao niti da neće utjecati na gospodarske aktivnosti.

Kao što sam odgovorio u prethodnom pitanju – ne smatram da bi zabrana rada nedjeljom utjecala bitnije na problem nedostatka radnika u trgovini.Poduzeće KTC već  dvije godine ne radi na vjerske blagdane. Primijetili smo da i naši kupci cijene taj naš čin kojim omogućavamo našim zaposlenicima da provedu te dane sa svojim obiteljima. Kupnje se prilagođavaju radnom vremenu naših trgovina. Isto tako, smatramo da bi se dogodilo i  u slučaju zabrane rada nedjeljom.

Tko je odlučio otići preko granice – neradna nedjelja mu kao izgovor sigurno nije potrebna. Rad nedjeljom se kod nas plaća i tretira u skladu sa Zakonom o radu. Prvo bi trebalo definirati što je to mala plaća. Onaj koji plaća njemu je uvijek puno a onaj koji prima njemu je uvijek malo. No, treba reći da je u KTC-u prosjek plaća  ili na nivou ili malo iznad prosjeka grupacije, a da bi željeli da bude veći – naravno da *da*. Visoki troškovi poslovanja uvjetovani davanjima svakako utječu na visinu primanja u trgovini. U ovoj situaciji smatramo da nitko ne bi bio zakinut,  već bi svi bili nagrađeni.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije