Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
STJEPAN KOVAČ 'Dan neovisnosti jedan je od onih dana koji nas sve ispunjava ponosom'
Grad Čakovec

ČESTITKA

STJEPAN KOVAČ 'Dan neovisnosti jedan je od onih dana koji nas sve ispunjava ponosom'

Tada su, kao i na ostale dane koje u spomen na događaje iz 90-tih godina slavimo kao praznike, postavljani temelji slobodne, demokratske i neovisne Hrvatske - poručio je gradonačelnik Kovač

Povodom 8. listopada, Dana neovisnosti, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač uputio je čestitku koju donosimo u nastavku.

- Poštovani stanovnici Čakovca i Međimurja! Jesen 1991. godine vrijeme je kad je naša zemlja vodila ključnu bitku za svoju opstojnost. Dana 8. listopada 1991. godine, pod sirenama, u podrumu zgrade Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu, zastupnici tog prvog saziva Hrvatskog Sabora, donijeli su odluku o „raskidanju državnopravnih sveza na kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ.“

Tim je činom naša zemlja završila put započet prvim demokratskim izborima u svibnju 1990. godine, referendumom o samostalnosti održanom godinu dana kasnije te Odlukom o suverenosti i samostalnosti iz lipnja 1991. godine. Tog listopadskog dana, u jeku najžešće agresije na našu zemlju, zatvoreno je jedno poglavlje nacionalne povijesti te otvoreno drugo, ono o samostalnoj, slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj.

Iako tih dana na području Čakovca i Međimurja više nije bilo pripadnika neprijateljskih jedinica, brojni naši sugrađani uključili su se u postrojbe Hrvatske vojske, ne dvojeći da se naš zavičaj brani i u Slavoniji, Dalmaciji, Lici i Banovini. Nisu željeli propustiti priliku koju je imao njihov naraštaj – da se izbore za državnu samostalnost. Mnogi su pritom i poginuli, a ovaj praznik još jedna je prilika da se posjetimo da i zahvaljujući njihovoj žrtvi, danas živimo u slobodi.

Dan neovisnosti jedan je od onih dana novije hrvatske povijesti, koji nas sve ispunjava ponosom. I tada su, kao i na ostale dane koje u spomen na događaje iz 90-tih godina slavimo kao praznike, postavljani temelji slobodne, demokratske i neovisne Hrvatske. Stoga Vas pozivam da ga proslavimo svečano i dostojanstveno te odamo pijetet svima onima koji su tijekom Domovinskog rata, ali i cijele hrvatske povijesti dali svoje živote na oltar domovine.

Sretan vam Dan neovisnosti! - poručio je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!