KREĆE SADNJA DRVEĆA PO ČAKOVCU

GRADONAČELNIK KOVAČ ‘Mislimo zeleno, ali nam je primarna sigurnost građana i ponajviše djece’

Uključite se krajem listopada u Dane kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj pa tako i u Međimurju

Nakon što smo prije nekoliko dana pisali o rušenju drveća u Parku Rudolfa Kropeka te predložili da se i Grad Čakovec uključi u Dane kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj, upravo je sadnja drveća bila tema o kojoj je novinarima govorio čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač. Na ulazu u Perivoj Zrinskih najavio je početak sezone sadnje drveća.

– Bliži se vrijeme kad ćemo na području grada započeti sa sadnjom drveća, jer smo dosad, uglavnom, rušili bolesna i dotrajala stabla. Znam da je to izazvalo i određenih negodovanja, ali želim istaknuti da je nama u gradu bitna sigurnost svih naših građana. Zbog toga vodimo računa da  mogu nesmetano i sigurno prolaziti područjima gdje je zasađeno drveće, a onda sve ostalo. Primjer toga je i nedavno srušeno stablo u Parku Rudolfa Kropeka.

Po nalogu stručnih službi to drvo je trebalo biti srušeno još prije godinu dana. Mi smo taj nalog privremeno obustavili želeći da se to drvo izliječi. Zdravstveno smo ga tretirali i tek kad su iscrpljene sve mogućnosti na tom planu odlučeno je da ga se sruši. Kao što znate u tom dijelu grada je velika frekvencija pješaka i vozila čija nam je sigurnost primarna. Razumijem da to ili neko drugo drvo za nekoga ima estetsku ili sentimentalnu vrijednost, ali tko bi odgovarao da se nekome nešto dogodi ili da se izgubi ljudski život – zapitao se gradonačelnik.

Gradonačelnik je istakao da urbanizacija uz dobre strane, ima i svojih nedostataka koji se značajno odražavaju na “zeleni fond”.

– Problem je što se godinama nije vodila briga niti ulagalo u zelene površine, kako u Perivoju Zrinskih, tako i u drugim dijelovima grada. Ranije smo ovdje zbog jezera imali močvarno tlo, ali razvojem infrastrukture i grada jezero, pa i podzemne vode su isušene. Kad pogledate drveće koje su tu nalazi vidite da je pri vrhu suho, jer više nema dovoljno vode  koje bi crpilo. Trendovi se mijenjaju, sastav tla se promijenio i tome se treba prilagoditi i kad je sadnja drveća u pitanju – objasnio je.

Kovač je govorio o planovima sadnje, iskazavši zadovoljstvo što se oni jednim dijelom poklapaju s građanskom akcijom “Zasadi drvo, ne budi panj” te pozvao sve građane da se uključe.

– Mi smo planirali jednu veliku, kolektivnu sadnju drveća u koji bi se uključili svi zainteresirani građani. Zbog toga ćemo kupiti stotinjak sadnica autohtonih stabala poput hrasta, kestena, lipe i javora  te omogućiti građanima da ih zasade. Dosada je zbog bolesti i dotrajalosti na području grada srušeno sedamdesetak stabala, a toliko ih je već i posađeno. Novih stotinjak sadnica koje ćemo kupiti različitih su visina.

Najviše će ih biti od 30-50 centimetara, potom su tu i one visoke metar do dva, a na mjestima gdje su bila velika stabla naši će stručnjaci postaviti sadnice visoke 5-10 metara. U suradnji s Čakomom i tvrtkom Cedrus pripremit ćemo plohe i iskopati rupe u kojima će se zasaditi sadnice koje ćemo kupiti. Pozivam sve građane da se uključe i zasade po jedno drvo, a mi ćemo nastojati osigurati dovoljan broj sadnica za sve zainteresirane. Termin sadnje odredit ćemo u suradnji sa strukom, a pozdravljam građansku inicijativu Dana kolektivne sadnje drveća koji će se odvijati od 25. do 27. listopada. Mi kao grad podržavamo takve akcije te ćemo se rado uključiti – najavio je Kovač.

Osim u Perivoju Zrinskih sadnja će se odvijati i na drugim lokacijama, pa i nekima gdje dosada nije bilo drveća, a već se priprema i projekt za slijedeću godinu.

– Planiramo drveće zasaditi i na lokacijama kod rotora na izlasku iz grada prema Šenkovcu, kod dječjih igrališta u Ulici ZAVNOH-a i Dobriše Cesarića, na Trg Svetog Petra i Paula kod Druge osnovne škole, uz Trnavu, na jugu i kraj južne obilaznice, te još nekima. Slijedeće godine, na lokacijama divljih deponija koje smo sanirali, planiramo edukativne plohe koje ćemo popuniti autohtonim drvećem kako bi djeca mogla naučiti više o stablima karakterističnim za naš kraj – rekao je.

Suradnja sa strukom i sigurnost građana prioriteti su pri donošenju odluka vezanih uz ovu temu.

– Mi poštujemo i slušamo struku. U GKP Čakom i vanjskim tvrtkama koje smo angažirali su školovani stručnjaci. Uvažavam svakoga, ali činjenica je da svi ne možemo znati sve i da mnogi koji prigovaraju nisu stručni za ovu tematiku. Smatram da taj posao  moraju raditi ljudi koji su za to školovani. Uz njihovu stručno mišljenje, pri donošenju odluka jednako nam je važno zaštititi ljude i imovinu. Mislimo zeleno, ali nam je primarna sigurnost građana.

Ako su grane opasne za djecu koja prolaze, za prolaznike, mislim da je važnija sigurnost naših sugrađana, jer ne daj Bože da se grana ili stablo na nekoga sruše i teško ga ozlijede ili usmrte. Tko će onda biti kriv i hoće li oni koji sada govore da ne treba ništa rušiti preuzeti odgovornost za to? Zbog toga radimo prema pravilima struke i ona određuje što, kako i zašto – zaključio je Kovač.

Konferenciju za novinare pratio je i Gorkić Taradi, koordinator akcije “Zasadi drvo, ne budi panj” za Grad Čakovec. Rekao je da se FB grupi Dani kolektivne sadnje drveća u Čakovcu pridružilo pedesetak, a u Međimurju petstotinjak građana, dok na nacionalnoj razini imaju oko 19 tisuća članova. Rekao je da će se, osim u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, akcija odvijati i na privatnim površinama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije