za djecu s teškoćama u razvoju

ODLIČNE VIJESTI Vlada RH podržala izgradnju nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje

Nova zgrada Centra trebala bi niknuti u Martanama, preko puta dječjeg vrtića Maslačak

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 25. srpnja u Čakovcu, donijeto je, između ostalog, nekoliko odluka koja se neposredno tiču i Grada Čakovca. Među njima je i Zaključak u vezi izgradnje nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Riječ je o investiciji vrijednoj gotovo 70 milijuna kuna, a zbog nedostatka financijskih sredstava, na gradnju nove zgrade Centra čeka se i više od 10 godina. Ministarstvo znanosti i obrazovanja tako će ovim Zaključkom preuzeti odgovornost da zajedno s Gradom Čakovcem pronađe izvore financiranja kako bi gradnja započela što prije. Temeljem ranijih dogovora između Grada i nekoliko ministarstava, to bi se trebalo dogoditi već iduće godine.

Kako je rekla ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Dragica Benčik, ovu obrazovnu ustanovu je tijekom prošle školske godine pohađalo 170 polaznika, odnosno djece i mladih s teškoćama u razvoju, dok će nova zgrada imati kapaciteta za tridesetak više, odnosno 40 odjeljenja i 80 zaposlenih, učitelja i pratećeg tehničko servisnog osoblja.

Nova zgrada Centra trebala bi niknuti u Martanama, preko puta dječjeg vrtića Maslačak te se prostirati na 7.213m2. Prema projektu, osim dijela namijenjenog nastavi, u odgojno obrazovnim prostorima predviđeni su i kabineti za edukacijsko rehabilitacijsku potporu i skrb, prostori za usvajanje radnih i cjeloživotnih vještina polaznika, knjižnica te dvorana za edukaciju edukatora i roditelja.

Nova će zgrada imati i dvoranu za redovitu nastavu tjelesne kulture i kineziterapiju, a u predviđeni rehabilitacijski prostori biti će namijenjeni fizioterapiji, senzornoj integraciji, neurofeedbacku, relaksaciji i drugim suvremenim metodama u edukacijskoj rehabilitaciji. Od pratećih sadržaja tu su zbornica, tajništvo, računovodstvo te uredi stručne službe, odnosno logopeda, psihologa, socijalnog pedagoga, rehabilitatora i medicinske sestre. U servisnim dijelovima zgrade predviđeni su kotlovnica, kuhinja, blagovaonica, sanitarni čvorovi i garderobe, dok će dio koji se tiče zdravstvene skrbi sadržavati prostorije previjališta i izolacije.

Prizemni prostori nove zgrade Centra namijenjeni su pružanju socijalnih usluga u zajednici, što obuhvaća podršku inkluziji u redovni sustav odgoja i obrazovanja, psihosocijalnu podršku osobama i obiteljima s djecom s većim teškoćama u razvoju, poludnevni boravak, vrtić za 10-15 djece, kao i prostore cijelog stručnog tima.

Kako je naglasila ravnateljica Dragica Benčik, Centar za odgoj i obrazovanje je već sada kadrovski vrhunski ekipiran, s preko 50 edukacijsko rehabilitacijskih stručnjaka od kojih su većina rehabilitatori te pet logopeda, pet socijalnih pedagoga i psiholog.

– Odgoj i obrazovanje učenika s većim teškoćama u razvoju nužno treba uključiti i spektar poslova koji uključuju elementarnu zdravstvenu i socijalnu skrb o polaznicima – zaključila je ravnateljica Benčik.

Grad Čakovec osigurao je zemljište u vrijednosti od 9.606.000 kuna, idejne i glavne projekte, lokacijsku i građevinsku dozvolu te vodni doprinos.

Prostor u kojem trenutno radi Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec pripojit će se III. osnovnoj školi Čakovec, čime će se i u ovoj čakovečkoj osnovnoškolskoj ustanovi stvoriti uvjeti za cjelodnevni boravak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije