ZAVRŠNA KONFERENCIJA U LENDAVI

SUDJELOVALO I POU ČAKOVEC Završeno osposobljavanje za 36 ljudi koji rade na poučavanju Roma

Predavači koji rade u obrazovanju odraslih Roma se i dalje susreću s jednakim problemima poput odustajanja romske manjine od obrazovanja te njihovim neuspješnim obrazovanjem zbog brojnih vanjskih čimbenika

U Lendavi je u srijedu održana završna konferencija projekta GEM – Give them a chance, koji se provodi u sklopu natječaja Erasmus+ K2 – strateška partnerstva. Riječ je o međunarodnom projektu koji povezuje tri susjedne države, Sloveniju, Mađarsku i Hrvatsku, a u njemu su u gotovo tri godine provedbe, sudjelovale ustanove za obrazovanje odraslih i romske udruge iz triju država.

Hrvatski predstavnik bilo je i Pučko otvoreno učilište iz Čakovca čiji je ravnatelj Mario Zamuda, nazočio samoj završnici projekta. Projektni partneri u Lendavi su predstavili rezultate programa osposobljavanja za predavače koji u različitim programima obrazovanja i stručnog osposobljavanja poučavaju pripadnike romske nacionalne manjine. Predavači koji rade u obrazovanju odraslih Roma, već su duže vrijeme osjećali potrebu za razvojem i podizanjem vlastitih kompetencija, jer se i dalje susreću s jednakim problemima poput odustajanja romske manjine od obrazovanja te njihovim neuspješnim obrazovanjem zbog brojnih vanjskih čimbenika.

Prije same pripreme programa osposobljavanja, u sklopu projekta je napravljeno opsežno istraživanje i izrađena analiza potreba, a u sam program osposobljavanja andragoških djelatnika, uključeno je ukupno 36 osoba, odnosno 12 u svakoj zemlji partnera.

Tako je i na Pučkom otvorenom učilištu u Čakovcu osposobljeno 12 andragoga, provedene su i brojne radionice, a u sklopu projekta svi su partneri podržali i izdavanje knjige “Naprosto jednostavno, vrijeme je za promjene”, čiji je autor Sandi Horvat jedan od rijetkih pripadnika romske manjine u Sloveniji koji je završio magistarski studij.

Provedba projekta trajala je 30 mjeseci, njegova je vrijednost 118.645 eura, a uz Pučko otvoreno učilište iz Čakovca, u njemu su sudjelovali i Ljudska univerza Lendava (nositelj projekta), Udruga za obrazovanje Roma UZOR te Amrtita OBk iz Pečuha.

Na završnoj konferenciji u Lendavi, osim ustanova partnera, sudjelovali su i pripadnici romske nacionalne manjine iz Međimurja, predvođeni ravnateljem Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Alenom Tahirijem. Podršku projektu od samog je početka dao i Grad Čakovec, pa je u Lendavi sudionike završne konferencije pozdravio i David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću, koji je podsjetio kako Čakovec nosi titulu najboljeg grada u Hrvatskoj na području obrazovanja i demografije, u kategoriji velikih gradova.

Velik dio ulaganja u obrazovanje na području grada, zaključio je Vugrinec, odlazi upravo i u obrazovanje romske nacionalne manjine, a Grad Čakovec će nastaviti s pružanjem podrške sličnim projektima u budućnosti. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije