SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

NOVI PROJEKTI I INVESTICIJE Proračun Grada Čakovca uvećan za gotovo 14 miljuna kuna

Donesena je i odluka o poticanju visokoškolskog obrazovanja studenata s područja Grada Čakovca, a novčani poticaji dijele se u tri kategorije

U četvrtak je održana 13. Sjednica Gradskog vijeća Čakovca. Nakon aktualnog sata, većinom glasova usvojena je prva točka dnevnog reda, točnije rebalans ovogodišnjeg proračuna koji je s 189.139.817,00 kuna, povećan na 203.120.194,36 kuna. Glavni razlog povećanja od 13.980.377,36 kuna su novoplanirani projekti i investicije od kojih se za neke očekuje odluka na Sjednici Vlade, koja će se 25. srpnja održati u Čakovcu.

Donijeta je i Odluka o realizaciji projekata rekonstrukcije društvenih domova u Totovcu i Novom Selu Rok. Radovi na oba doma trebali bi započeti ove godine, dok je potpuni završetak planiran za 2021. godinu, a sredstva su osigurana u proračunu Grada. Vrijednost radova rekonstrukcije Društvenog doma Novo Selo Rok iznosi 4,3 milijuna kuna, dok u Totovcu iznosi 2,2 miljuna kuna.

Donesena je i odluka o poticanju visokoškolskog obrazovanja studenata s područja Grada Čakovca. U tekućoj akademskoj godini dodijeljeno je 90 stipendija i to 75 na osnovu uspjeha i jedna na osnovu socijalno imovinskog statusa. Potpisano je i 14 aneksa ugovora za stipendije na diplomskom studiju. Trenutno stipendije Grada Čakovca prima 300 studenata, a svake godine u gradskom se proračunu za ovu svrhu predviđa 2.500.000 kuna.

Nova odluka donosi i nekoliko promjena. Glavna novina je što se novčani poticaji za studiranje dijele u tri kategorije. Prvu čine stipendije za deficitarna zanimanja koje se, ako se zadovolje uvjeti Ugovora o redovnom završetku studija, ne vraćaju. Drugu kategoriju čine beskamatne novčane potpore, namijenjene studentima koji se školuju za zvanja koja nisu deficitarna, te se u pravilu, nakon završetka studiranja vraćaju. Iznimno, ako studenti imaju veći prosjek od 4,5, tada nisu obavezni vraćati potporu, isto kao i kada im je prosjek u rasponu od 4,00 do 4,49, a imaju dokaze o sudjelovanju na značajnim projektima ili natjecanjima, te svi oni s manjim prosjekom koji se nakon završetka studija zaposle na području Međimurja i žive na području Grada Čakovca.

Posljednja, treća kategorija su zajedničke stipendije s trgovačkim društvima i visokoškolskim ustanovama, kojima se gospodarstvo potiče da zajedno s Gradom Čakovcem sudjeluje u školovanju stručnih kadrova koji su im potrebni te da na taj način jamče njihovo kasnije zapošljavanje. Visina tih stipendija utvrđivat će se u dogovoru s gospodarstvenicima, za svakog studenta posebno. Svi potrebni podaci, kao i lista deficitarnih zanimanja, biti će objavljeni na internetskim stranicama Grada, do kraja kolovoza ove godine.

Izglasan je i pristup Grada Čakovca u ITU Varaždin. Riječ je o grupaciji tri sjeverna grada, Varaždin, Koprivnica i Čakovec, kojem će se iz Međimurja za sada pridružiti i Općine Strahoninec i Nedelišće, čiji je cilj zajedničko provođenje integriranih teritorijalnih ulaganja i korištenje sredstava europskih fondova namijenjenih održivom urbanom razvoju.

Uz materijale za sve točke dnevnog reda, vijećnici su primili i izvješća o radu gradskih poduzeća za prošlu godinu, kao i izvješća o izvršenju programa javih potreba u kulturi, sportu, tehničkoj kulturi i socijalnoj zaštiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije