Dan antifašističke borbe

FOTO Dan antifašističke borbe obilježen polaganjem vijenaca na čakovečkom groblju

O značaju antifašističke borbe govorio je Jurica Horvat, predsjednik Gradskog vijeća Čakovca te Zvonimir Golub, predsjednik Društva "Josip Broz Tito"

U subotu, 22. lipnja, diljem Hrvatske je obilježen Dan antifašističke borbe. Upravo na taj dan, 1941. formiran je Prvi sisački partizanski odred, u Brezovici kraj Siska, što se smatra i začetkom antifašističkog pokreta na području Hrvatske.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća počast poginulima u najvećem ratnom sukobu u povijesti, dala su izaslanstva Grada Čakovca, Međimurske županije, Grada Mursko Središće, Policijske uprave Međimurske, Hrvatske vojske, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije, Društva “Josip Broz Tito” Međimurske županije, kao i brojni građani.

Uz predsjednika Društva “Josip Broz Tito”, Zvonimira Goluba koji se prisjetio svih žrtava 2. svjetskog rata, o značaju antifašističke borbe govorio je i Jurica Horvat, predsjednik Gradskog vijeća Čakovca.

– Danas je 1941. godina daleka povijest. Tako to i mora biti, no sve manje živih neposrednih sudionika tih slavnih događaja, ne smije biti povod za prekrajanje povijesti. Činjenice govore da su zahvaljujući Narodnooslobodilačkoj borbi dio Hrvatske danas Istra, Zadar, otoci, Baranja i naše Međimurje. Zahvaljujući partizanima, Hrvatska je u okvirima Jugoslavije zadržala svoju državnost i granice te je i zahvaljujući tome danas samostalna, suverena i demokratska država – naglasio je , između ostalog Horvat.

Vijenci i svijeće postavljeni su ispred spomenika poginulima u 2. svjetskom ratu, autora Luje Bezeredija, kao i na obližnjem grobu Karla Mrazovića Gašpara. Prije posjeta čakovečkom groblju u Mihovljanu, ista su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće u čakovečkom Perivoju Zrinskih, kraj spomenika poginulim i nestalim međimurskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Minutom šutnje odana je počast svim žrtvama u 2. svjetskom te Domovinskom ratu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije