PRIJATELJI DJECE

MEĐU NJIMA I ČAKOVEC U Varaždinu održan 13. susret Gradova i općina prijatelja djece

Grad Čakovec predstavljali su: Marija Hegeduš -Jungvirth, dr. med. predsjednica Koordinacijskog odbora akcije Grad Čakovec – prijatelj djece, dječja gradonačelnica Dorja Vincek, vijećnice čakovečkog Dječjeg vijeća Sara Dunjko i Nika Risek te voditeljica Dječjeg vijeća Grada Čakovca Katarina Pahek Čajić

U godini obilježavanja 20 godina akcije Gradovi i općine – prijatelji djece i 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta, u Varaždinu se u subotu, 8. lipnja održao 13. susret gradova i općina. Susret je organiziran u suradnji Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske (Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece), Koordinacijskog odbora Grad Varaždin – prijatelj djece te Grada Varaždina.

Grad Čakovec predstavljali su: Marija Hegeduš -Jungvirth, dr. med. predsjednica Koordinacijskog odbora akcije Grad Čakovec – prijatelj djece, dječja gradonačelnica Dorja Vincek, vijećnice čakovečkog Dječjeg vijeća Sara Dunjko i Nika Risek te voditeljica Dječjeg vijeća Grada Čakovca Katarina Pahek Čajić. Ovogodišnji susret bazirao se na dvije teme, “Gradovi i općine kao pokretači razvoja” i “Ekologija i održivi razvoj.” Održana je i panel rasprava na kojoj su djeca i odrasli predstavili ekološke projekte i projekte globalnih ciljeva za održivi razvoj koje provode u svojim sredinama, dok su djeca sudionici kroz šetnju Varaždinom upoznavali svijet kukaca i sudjelovali u eko-radionicama.

Održivi razvoj, gradovi i općine kao pokretači zajednice, ekologija i recikliranje, obnovljivi izvori energije, održivi promet, zdravlje i zdravi stilovi života – sve su to aktualna pitanja i rješenja koja omogućuju prijelaz na održiviji način života, rada, gospodarenja na dobrobit pojedinca. Djeca i odrasli zajedno imaju prilike odgovoriti na te izazove, a Gradovi i općine-prijatelji djece biti pokretači tih promjena.

Akcija Gradovi i općine – prijatelji djece pokrenuta je 1999. godine, a susreti se održavaju u organizaciji Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske, Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju, u suradnji s Uredom UNICEF-a, Udrugom gradova, Hrvatskom zajednicom udruga, Hrvatskom zajednicom županija i koordinacijskim odborima u gradovima i općinama.

U akciju je dosad uključeno 124 gradova i općina diljem Hrvatske, a 71 grad/općina su dostigle status Prijatelja djece. Spomenimo i da su susreti započeli 2007. godine, upravo u Čakovcu i sve od tada su fokusirani na različite teme važne za život djece.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije