OBLJETNICA

FOTO Na čakovečkom groblju obilježen Dan oslobođenja Međimurja 1945. godine

- Činjenice govore da bez antifašističke borbe ne bi bilo hrvatskog Međimurja - rekao je gradonačelnik Kovač i dodao da je to i najbolji odgovor svim revizionistima koji bi neistinama i rušenjem spomenika htjeli mijenjati povijest

Na današnji dan 1945. godine sovjetske, bugarske, a nakon njih i partizanske trupe oslobađaju Čakovec. Iako su ratne operacije u Međimurju zavšile nekoliko dana kasnije, 6. travnja obilježava se kao Dan oslobođenja Međimurja.

Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno spomenika poginulim u 2. svjetskom ratu na čakovečkom groblju. Počast poginulima dala su izaslanstva Grada Čakovca. Međimurske županije, Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije, Društva “Josip Broz Tito” Međimurske županije, Društva “Josip Broz Tito” Čakovec te brojni građani.

Okupljenima su se prigodnim riječima obratili predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Zvonimir Golub i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Golub je naglasio važnost obilježavanja ovakvih obljetnica za čuvanje sjećanja na ljude i događaje zahvaljujući kojima danas živimo u Hrvatskoj i u slobodi. Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač rekao je da su u otporu nacistima i fašistima, bilo stranim, bilo domaćim sudjelovali i mnogi Međimurci, koji se aktivno priključuju partizanima.

– Zahvaljujući njima, naša je zemlja 2. svjetski rat završila na pobjedničkoj strani te, unatoč svemu sačuvala svoju suverenost državnost i teritorijalni integritet. Činjenice govore da bez antifašističke borbe ne bi bilo hrvatskog Međimurja, hrvatske Istre i Rijeke, hrvatskih otoka i hrvatske Baranje – rekao je gradonačelnik Kovač te naglasio da je to i najbolji odgovor svim revizionistima koji bi neistinama i rušenjem spomenika htjeli mijenjati povijest.

– Ove godine obilježavamo i stoljeće od donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. I ova obljetnica, iako nije okrugla za našu je povijest važna jer pokazuje da su Međimurci uvijek spremni braniti svoju slobodu i identitet. To smo dokazali 1919., 1945. i 1991. godine – rekao je, među ostalim, čakovečki gradonačelnik.

Program obilježavanja 74. obljetnice oslobođenja Međimurja nastavljen je na spomen groblju u Svetom Jurju u Trnju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije