NAJLUĐE MASKE U ČAKOVCU

VIDEO I FOTO Murska mornarica najbolja maska na 55. Međimurskom fašniku u Čakovcu

Veselje se nastavlja u fašničkom šatoru do večernjih sati uz sastav Noćna smjena

Jubilarni 55. Međimurski fašnik u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca okupio je mnogobrojne posjetitelje dobre volje, kao i vesele sudionike povorke koji su se dugo spremali za preuzimanje vlasti u Čakovcu, što su u nedjelju, 3. ožujka i učinili.

>> Fašnik u Čakovcu privukao veliki broj maski i građana

Povorku ovogodišnjeg Tradicijskog fašnika činilo je nešto više od tisuću sudionika, koji su današnje sunčano poslijepodne iskoristili za priređivanje najvećeg fašničkom slavlja u centru Čakovca. Sudjelovalo je čak 24 maskiranih skupina s područja Međimurja, a pridružili su im se i gosti iz Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije te Slovenije i Mađarske. 

Pod vodstvom Čakovečkih mažoretkinja povorka je u 15 sati krenula od sajmišta putem ulica grada prema Trgu Republike, a maskirane zabavljače cijelim su putem pratili promatrači, posjetitelji Tradicionalnog fašnika. Prema običaju, bilo je tu svjetovnih i tradicijskih maski poput Lafri, Čaplji, Mukavaca i Coprnica, Selničkih pikača te Krampusa koje su neizostavna atrakcija već desetljećima. 

Prateći povorku, posjetitelji 55. Međimurskog fašnika pronašli su mjesto ispred glavne pozornice na Trgu Republike gdje plesa, osmijeha i emocija nije nedostajalo. Sve su se grupe predstavile točkom koja najbolje prezentira njihove maske, dok ih je kroz program vodio zabavljač Zlatko Nedeljko Pepsi

Vrhunac fašničkih običaja bilo je paljenje Fašnika, glavnog krivca za sve probleme tijekom posljednjih godinu dana, kako bi time maškare obilježile završetak zime baš kao što se to radilo u prošlim vremenima. 

Kao šećer na kraju službenog fašničkog dijela odabrane su i najbolje, najkreativnije i najzabavnije maske! Iako djelatnicima Turističke zajednice u ulozi žirija nije bilo nimalo lako, nagrada za najbolju masku pripala je Udruzi žena Mursko Središće i Murskoj Mornarici.
Počasne nagrade dobili su KUD Podtruen za masku Čaplje i 97-godišnja Vjekoslava Winter iz Sigetca Koprivničkog.
Još su nagrađene skupine: Udruga Maxenca iz Macinca, Petranjski kurenti iz Petrijanca, Udruga žena Štefanec, Društvo narodnih običaja ›Maska Ivanec‹, Prpodravci iz Koprivnice i Fašnička udruga Črna sraka iz Sračinca. Nagrade su osigurali sponzori: METSS, Čakovečki mlinovi, Magma i Bat. Veselje se nastavlja u fašničkom šatoru do večernjih sati uz sastav Noćna smjena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije