ŽELE VEĆI BROJ POLICAJACA

STANJE SIGURNOSTI U Gradu Čakovcu broj teških krađa u padu, raste broj razbojništava

Načelnik PP Čakovec, Krešimir Jurčević ukazao je na problem prisustva sve više droga, rast broja kaznenih djela i naveo da su većina kršitelja zakona mlađe osobe

Na sjednici Vijeća za prevenciju Grada Čakovca održanoj u utorak, 26. veljače u čakovečkoj Gradskoj vijećnici, raspravljalo se, među ostalim i stanju sigurnosti na području Grada Čakovca. Iako je stanje ocijenjeno zadovoljavajućim, upozorilo se na nedostatak policijskih službenika.

Kako je istaknuo načelnik 1. policijske postaje Čakovec Krešimir Jurčević, statistički je broj kaznenih djela počinjenih na čakovečkom području u padu. Prošla se godina pokazala znatno boljom od 2017., posebno po broju evidentiranih teških krađa. No, sve veći problem predstavljaju razbojništva. Lani ih je u središtu Čakovca zabilježeno pet, od čega su u tri slučajeva pronađeni počinitelji. Taj se problem, prema Jurčeviću može riješiti većim brojem policijskih službenika-pozornika u središtu grada.

Ukazao je i na problem prisustva sve više droga, broj kaznenih djela povećao se sa sedam na čak 16 istih od 2017. do 2018. godine, a većina kršitelja zakona su mlađe osobe. Također navodi pozitivan pad krađe bicikala, zabilježeno je čak 37 krađa manje.

Zamjenik gradonačelnika Mario Medved predložio je da Grad Čakovec prema Ministarstvu unutarnjih poslova uputi inicijativu za povećanje broja pozornika u gradu, što je Jurčević ocijenio izrazito dobrim.

Jedna od točaka dnevnog reda bilo je i prijedlog poboljšanja sustava videonadzora javnih površina. Grad Čakovec prvi je u Hrvatskoj imao postavljene kamere u središtu grada, te taj sustav pomaže u prevenciji kaznenih djela. Donedavno je bio postavljen u policiji, no novim pravilnikom je premješten, tako da policija više nema mogućnost nadzora u realnom vremenu. Naime, u sadašnjem Nadzornom centru nema osobe koja bi stalno bila prisutna, upravljala kamerama usmjeravajući ih prema potrebi.

Predloženo je povećanje pokrivenosti videonadzorom, videonadzor parka (fontana), nadzor nad prometnijim križanjima i parkiralištima te objedinjavanje svih sustava koji su postavljeni na čakovečkom području.

Član Vijeća za prevenciju Ivica Pongrac upoznao je prisutne s letkom za prevenciju. On je posebno izrađen kako bi se građani informirali o zakonskim sankcijama posebno vezanim uz grafitiranje pročelja, nepropisnog odlaganja otpada i sličnog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije