projekt ugradnje dizala

Grad Čakovec subvencionirat će ugradnju dizala s 500 kuna po stanu

Na području Čakovca želju za ugradnjom dizala iskazalo je 77 ulaza u stambenim zgradama

S posljednjim danom siječnja zainteresirani predstavnici stanara mogli su se prijaviti na anketu koju je provodila Hrvatska gospodarska komora Zagreb u suradnji s Hrvatskom udrugom za dizala i Koordinacijom udruga umirovljenika HP-a i HT-a, putem koje su se prikupljali podatci o zgradama koje žele ugraditi dizalo.

Naime, prema najavama iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, početak realizacije projekta ugradnje dizala u postojeće višeetažne stambene građevine koje nemaju dizalo očekuje se u drugoj polovici 2019. godine.

Na području Čakovca želju za ugradnjom dizala iskazalo je 77 ulaza u stambenim zgradama, a Grad Čakovec odlučio je sa 500 kuna po stanu subvencionirati svaki projekt koji prođe na budućem natječaju.

Kako je na konferenciji za novinare koja je tim povodom naglasio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, na taj način žele potaknuti stanare u zgradama da krenu u izgradnju dizala, jer time pomažu slabije pokretnim građanima, posebno onima treće životne dobi. Udio sufinanciranja na tom natječaju, za koji se očekuje da će se raspisati u drugoj polovici godine, je 85 posto.

– To znači da primjerice ulaz koji prođe na natječaju, a ima 10 stanova iz Gradskog proračuna dobiva 5.000 kuna. Prema procjenama, prosječna cijena ugradnje dizala u Hrvatskoj je 350.000 kuna, 85 posto, odnosno 297.500,00 kuna sufinancirala bi Europska unija, 5.000,00 kuna Grad Čakovec, dok bi se razlika od 47.500 kuna podijelila na deset stanova u ulazu, dakle svaki stan ugradnja lifta stajala bi 4.750,00 kuna – rekao je gradonačelnik Kovač.

Direktor GP ‘Stanorad’ Velimir Mađarić rekao je da je interes za ugradnju dizala iskazalo 67 ulaza u čakovečkim zgradama kojima oni upravljaju. U tim ulazima je ukupno 770 stanova, no postoji mogućnost da još zgrada bude zainteresirano. Iako još uvijek detaljni uvjeti natječaja nisu poznati, Stanorad je spreman provesti svu proceduru koju će prijava zahtijevati.

Iako u konačnici dizala zbog raznih razloga neće biti moguće ugraditi u sve zgrade koje su iskazale interes, ovaj provedeni pretpoziv pokazuje da su stanari zaineresirani ulagati u zgrade u kojima žive, kako bi povećali svoju mobilnost, ali i vrijednost svog vlasništva. Direktor Mađarić zahvalio je gradonačelniku na iskazanoj spremnosti da se ugradnja sufinancira iz gradskog proračuna te vjeruje da će zbog ove pogodnosti još ulaza biti zainteresirano.

Kod drugog najvećeg upravitelja zgrada u Čakovcu, Eurolanda, na ovaj pretpoziv prijavilo se 6 zgrada sa deset ulaza. Dakle, ukupno je 77 stambenih ulaza u gradu iskazalo interes za ugradnju dizala. Grad Čakovec će subvencionirati svaki stan čiji ulaz bude prošao na budućem natječaju, neovisno o tome koja tvrtka je upravitelj zgrade.

Nepostojanje dizala u stambenim zgradama, osobama treće životne dobi, ali i onima teže pokretnima predstavlja veliki problem. U prošlosti je velik broj zgrada do pet katova, a takvih je najviše u Čakovcu, izgrađen bez dizala. Dizala moraju ugrađivati u sve zgrade koje imaju četiri i više etaže, no zbog standarda i pristupačnosti, danas se ugrađuju i u niže zgrade. U Hrvatskoj je 16.840 takvih zgrada, a u tim stubištima su 156.202 stana u kojima približno živi oko 700.000 ljudi.

Prema procjeni, u Hrvatskoj je više od 8500 zgrada kojima je neophodna ugradnja dizala ili zamjena postojećeg. Projekt HGK Zagreb i Hrvatske udruge za dizala zove se “Dostupnost do stana – ugradnja osobnih dizala i platformi u višeetažnim stambenim građevinama, uz sufinanciranje iz fondova EU”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije