Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
DOBRE VIJESTI Od sljedeće godine čakovečki stipendisti godišnje imaju tisuću kuna veće stipendije
Grad Čakovec

STIPENDIJE GRADA ČAKOVCA

DOBRE VIJESTI Od sljedeće godine čakovečki stipendisti godišnje imaju tisuću kuna veće stipendije

Na natječaj za stipendiranje javilo se 82 studenata, od čega je njih 76 zadovoljilo kriterije natječaja. Od tog broja dvadeset šestorica upisalo je studije na kojima se školuju za deficitarna zanimanja na području Čakovca i Međimurja

Na Badnjak ujutro u čakovečkoj Gradskoj vijećnici potpisano je prvih 15 ugovora o stipendiranju. Potpisali su ih studenti koji su na natječaju koji je bio objavljen u listopadu ove godine ostvarili najveći broj bodova. Dobru vijest studentima je priopćio čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, najavivši da će svi stipendisti od iduće godine godišnje dobivati tisuću kuna veće stipendije.

Na natječaj za stipendiranje javilo se 82 studenata, od čega je njih 76 zadovoljilo kriterije natječaja. Od tog broja dvadeset šestorica upisalo je studije na kojima se školuju za deficitarna zanimanja na području Čakovca i Međimurja. Uz nove, 14 studenata potpisat će anekse ugovora za stipendije na diplomskom studiju. Ukupno, u aktualnoj akademskoj godini, Grad Čakovec ima 90 novih stipendista, a zajedno sa onima koji su ugovore potpisali ranijih godina, ukupni broj studenata koji dobivaju stipendiju Grada Čakovca prelazi broju 300.

Kako je čestitajući novim stipendistima naglasio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, Grad studente stipendira od 2000.-te godine, a godišnje se za to izdvaja oko 2 milijuna i 200 tisuća kuna.

- U tom razdoblju dodijelili smo ukupno 1953 stipendije, a vrlo je važna činjenica da preko polovice stipendista studij završava u roku te se većina njih zapošljava u rodnom kraju - istaknuo je Kovač te rekao da je u 18 godina Grad studentima uplatio oko 33 i pol milijuna kuna, što je dostatno za primjerice jednu novu školu. - To je direktno ulaganje u obrazovanje, odnosnu u našu budućnost - poručio je Kovač.

Željama za sretne i uspješne blagdane, gradonačelnik Stjepan Kovač pridružio je i onu za uspješno studiranje te kasniji brzi pronalazak posla i to u Čakovcu ili okolici.Novim stipendistima, ali i onima koji su ugovore potpisali ranijih godina od sljedeće godine povećavaju se stipendije. Svi će, bez obzira na mjesto studiranja, dobivati tisuću kuna više godišnje odnosno na njihov račun mjesečno će stizati 100 kuna više.

Po Odluci gradonačelnika, mjesečna stipendija za studij u Čakovcu od siječnja 2019. iznosi 400,00 kuna, za studij u Varaždinu 500,00 kuna, a za Zagreb, sve ostale hrvatske gradove i inozemstvo 900,00 kuna. Kako je rekao gradonačelnik Kovač, na ovo povećanje odlučio se zbog povećanih troškova života, te kako bi našim studentima još malo olakšao studiranje.Ukupno, Grad Čakovec je u posljednjih 12 godina stipendirao studente koju su se školovali na 264 različita studija i studijskih programa u zemlji i inozemstvu. Posebno se stipendiraju studiji za deficitarna zanimanja, poput medicine, farmacije, elektrotehnike, anglistike, matematike, germanistike, psihologije i strojarstva.

Grad Čakovec je u nacionalnim okvirima prepoznatljiv po ulaganjima u obrazovanje, ove godine proglašen je najboljim hrvatskim velikim gradom na području obrazovanja i demografije, a stipendiranje studenata važan je kotačić u čakovečkom sustavu poticanja školovanja. Sustavni pristup poticanju visokoškolskog obrazovanja, rezultirao je da se Čakovec u manje od dvadeset godina iz grada u kojem je ispodprosječni broj više i visoko obrazovanih osoba, pretvorio u grad koji ima najviše studenata po glavi stanovnika u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!