Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
ČAKOVEC Izrada replike Kršinićevog spomenika ide prema planu
Grad Čakovec

SPOMENIK LAVA

ČAKOVEC Izrada replike Kršinićevog spomenika ide prema planu

Grad Čakovec odlučio je obnoviti spomenik postavljen na grobnici dr. Ivana Novaka koja je jedan od simbola čakovečkog groblja

Ove godine obilježavamo stotu obljetnicu donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države, kojoj je Međimurje pripojeno matici zemlji. Hrvatski je Sabor ovaj datum proglasio Spomendanom, što je samo korak ispod državnog praznika.

Jedan od najzaslužnijih što je Međimurje danas dio Hrvatske je dr. Ivan Novak. Povodom obilježavanja ovog najvažnijeg događaja iz suvremene Međimurske povijesti, Grad Čakovec odlučio je obnoviti spomenik postavljen na grobnici dr. Ivana Novaka na čakovečkom groblju.

Dr. Novak umro je 1934. godine, a obitelj i sugrađani podigli su mu grobnicu koja je jedan od simbola čakovečkog groblja. Projektirao ju je jedan od najznačajnijih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća Stjepan Planić, a spomenik lava postavljenog na grobu djelo je klesarske radionice još jednog hrvatskog umjetnika Frane Kršinića.

O ogromnim Novakovim zaslugama za pripojenje Međimurja Hrvatskoj te uvođenja hrvatskog jezika u javnu upravu i društveni život, najbolje govori činjenica da su spomenik odmah po fašističkoj mađarskoj okupaciji tijekom 2. svjetskog rada, teško oštetili pripadnici mladeži Šiljastih križeva, mađarske nacističke stranke.

Dijelovi spomenika su sačuvani te nakon demokratskih promjena, zahvaljujući tadašnjem političaru Dragutinu Lesaru, ponovno postavljeni na obnovljen Novakov grob. U sklopu nastojanja da se sačuvaju i dostojno prezentiraju posljednja počivališta poznatih sugrađana, ali i povodom sto godišnjice donošenja Rezolucije, Grad Čakovec je prije dvije godine odlučio financirati izradu replike uništenog Kršinićevog spomenika. Kupljen je kamen iz istog kamenoloma, a radovi su temeljem ugovora povjereni čakovečkom akademskom kiparu Mihaelu Štebihu.

Replika spomenika trenutno se izrađuje, a u planu je da na svoje mjesto na groblju bude postavljena 9. siječnja 2019. godine, kao središnji događaj svečanosti Obilježavanja Spomendana donošenja rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. Štebihovu radionicu u petak je obišao gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, kako bi se uvjerio da radovi teku prema planu.

- Dužnost svih nas je čuvati spomen na važne događaje iz povijesti i osobe koje su svojim djelovanjem omogućile da danas živimo u demokratskoj i slobodnoj Hrvatskoj. Dr. Ivan Novak jedna je od tih povijesnih ličnosti te je obnova njegovog vječnog počivališta jedan od načina na koji njemu i svim ostalima koji su sudjelovali u tim slavnim događajima 1918. i 1919. godine odajemo priznanje i zahvalnost, rekao je tom prilikom.

Mihael Štebih je temeljem starog oštećenog spomenika te sačuvanih fotografija izradio gipsani odljev spomenika te po njemu iz kamena kleše novi. Nakon što radovi budu završeni, novi spomenik bit će postavljen na grob. Plan je da stari spomenik postane dio postava Muzeja Međimurja Čakovec posvećenog Međimurskoj revoluciji.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!