Gosti s Dalekog Istoka

NOGOMETNE ŠKOLE Čakovec započinje sportsku suradnju s Kinom

Upravo zbog želje da podignu razinu nogometne organizacije u najmnogoljudnijoj državi svijeta, kineska strana je odlučila prekopirati iskustva hrvatskih nogometnih škola

U sklopu današnjeg radnog sastanka i posjeta Čakovcu gradonačelnik Stjepan Kovač i predstavnik lokalne vlade pokrajine Guanshanhu Wang Xiaohaui potpisali su Memorandum o razvijanju suradnje nogometnih škola. Sporazumom je obuhvaćena mogućnost komunikacije između vodstva i trenera nogometnih škola, dijeljenje iskustava i ideja na koju bi se nadovezala i razmjena kadrova.

“Ovim sporazumom postavljen je temelj suradnje od koje će obje strane sigurno imati koristi”, rekao je Kovač šesteročlanoj kineskoj delegaciji. Čakovec je u hrvatskim okvirima poznat kao grad koji mnogo ulaže u društveni život, a sport u tome prednjači, naglasio je Kovač te dodao da smo grad iz kojeg su potekli mnogi nacionalno i svjetski poznati sportaši.

“Čakovec trenutno nema predstavnika u najvišem rangu nogometnog natjecanja, no sustavni i stručni rad s mladima koji se provodi u Nogometnoj školi Međimurje Čakovec te velik broj djece i mladih koji ju polaze, primjer je ostalim sredinama. Siguran sam da će uskoro i čakovečki nogomet od talenata koji dolaze, doći u prvi plan.”, završio je čakovečki gradonačelnik te kineskom izaslanstvu poručio da su došli u pravu nogometnu sredinu.

Gosti s Dalekog Istoka izrazili su svoje divljenje Hrvatskom, posebice nogometom. “Uspjeh kojeg je vaša nogometna vrsta postigla na Svjetskom prvenstvu u Rusiji izazvao je velike simpatije u Kini”, rekao je Xiaohaui. Grad Guiyang s nešto više od pola milijuna stanovnika središte je provincije koja broji 37 milijuna ljudi, ali je i kineski nacionalni nogometni centar. Upravo zbog želje da podignu razinu nogometne organizacije u najmnogoljudnijoj državi svijeta, kineska strana je odlučila prekopirati iskustva hrvatskih nogometnih škola.

Dio delegacije činili su i ravnatelji osnovnih, srednjih i viših škola iz provincije koji su prihvatili prijedlog gradonačelnika Kovača da se suradnja nogometnih škola proširi na suradnju osnovnih škola s mogućnošću razmjene učenika poput one u europskom projektu Erasmus. Sporazumom je otvorena mogućnost suradnje na drugim područjima, posebice u kulturi, a čelni čovjek Čakovca iznio je i mogućnost potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu izmeđ Čakovca i Guiyanga.

Kinesku delegaciju dočekalo je i rukovodstvo Škole nogometa Međimurje Čakovec iza čijih je selekcija jedna odlična sportska godina te će sigurno gostima imati što pokazati. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije