Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
Novi koraci u suradnji Čakovca i Nagykanizse
Grad Čakovec

gospodarska suradnja

Novi koraci u suradnji Čakovca i Nagykanizse

Predloženo je da se održe predstavljanja čakovečkog gospodarstva u Nagykanizsi i nagykanizanskog u Čakovcu

U ponedjeljak je u prostorima Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Čakovec održan sastanak izaslanstava Grada Čakovca i Grada Nagykanizse te gospodarskih komora iz obiju gradova. Cilj sastanka bio je konkretiziranje suradnje između dviju sredina povezane sporazumima o prijateljstvu i suradnji.

Gradovi Nagykanizsa i Čakovec Povelju o prijateljstvu potpisali su prije trinaest godine te je u to razdoblju provedeno mnoštvo projekata usmjerenih na prekograničnu suradnju te povezivanje na području kulture. U lipnju su Sporazum o suradnji potpisale i Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Čakovec te Gospodarska i industrijska komora Nagykanizsa, s ciljem povezivanja gospodarstvenika te zajedničkim nastupima na tržištima. Prilikom potpisivanja, dogovoreno je da se sporazum čim prije operacionalizira, a ovaj susret u Čakovcu početak je konkretiziranja suradnje.

U razgovorima su sudjelovali gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, zamjenik gradonačelnika Mario Medved, gradonačelnik Grada Nagykanizse Sandor Denes, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske gospodarske komore Čakovec Mladen Križaić te predsjednik Gospodarske i industrijske komore Nagykanizsa dr. Joszef Polay.Naglašeno je da se na jedinstvenom europskom trgovinskom prostoru trebaju iskoristiti sve prednosti koje mogu povećati konkurentnost roba i usluga. Geografska blizina, povezanost gospodarstava te brojne neiskorištene mogućnosti za suradnju zasigurno su neke od njih i treba ih iskoristiti na obostranu korist. No, trenutna suradnja između poduzetnika s obje strane Mure je mala, tek se trebaju upoznati te izraditi zajedničke strategije.

Upravo je tu važna uloga gradova, jer primjerice organizacijom sajmova i manifestacija na kojima se imaju prilike predstaviti obrtnici i poduzetnici iz obiju sredina. Grad Čakovec, naglasio je gradonačelnik Stjepan Kovač, već je napravio prve korake, pa tako posjetitelji manifestacija koje se održavaju u gradu imaju prilike upoznati ponudu mađarskih OPG-ova. I za predstojeći Advent neki od njih iskazali su interes te vjeruje da i to jedan od načina produbljivanja suradnje.

S time se složio i njegov mađarski kolega, rekavši da smo jedni druge imali prilike upoznati na projektima poput Four Towers, u sklopu kojeg su se obrtnici i poduzetnici predstavljali u našim gradovima. Nagyanizsa je otvorena za sve oblike suradnje, a posebno onu vezanu uz gospodarstvo.

Predsjednici komora Križaić i Polay predložili su da se u zajedničkoj organizaciji, sljedeće godine održe predstavljanja čakovečkog gospodarstva u Nagykanizsi i nagykanizanskog u Čakovcu. Kako je na kraju zaključeno, svjedočimo početku novog razdoblja u suradnji između dva grada i njihovih poduzetnika.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!