potpisan sporazum

FOTO Crvene vjeverice vraćaju se u Perivoj Zrinskih, prve stižu već idući tjedan

Vrijednost projekta repopulacije vjeverica je 70 tisuća kuna. Prve dvije jedinke stižu već idući tjedan

U petak, 16. studenog u čakovečkoj Gradskoj vijećnici predstavljen je projekt repopulacije obične ili crvene vjeverice u čakovečkom Perivoju Zrinskih te je potpisan sporazum o suradnji.

Riječ je o projektu koji zajedno provode I. osnovna škola Čakovec, Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba, Cedrus Forest d.o.o. Čakovec i Javna ustanova za zaštitu prirode – Međimurska priroda, stoga su projekt predstavili zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved, ravnatelj Ustanove Zoološki Vrt Grada Zagreba Damir Skok, direktor tvrtke Cedrus Forest Robert Sambolek, ravnatelj Prve osnovne škole Čakovec Siniša Stričak, djelatnik Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurska priroda djelatnik Velimir Bašek te zoolozi Tomislav Krizmanić i Dijana Beneta.

Na samom početku, svim prisutnima obratio se Mario Medved, koji je čestitao partnerima te nositelju projekta, Prvoj osnovnoj školi Čakovec. Istaknuo je dodatnu vrijednost projekta, dotičući se edukacije učenika, koji će provoditi aktivnosti, istraživanja i radionice o ekološkoj ravnoteži, a pojava crvenih vjeverica ujedno će biti i nova atrakcija za građane.

Cilj je vratiti crvenu vjevericu, autohtonu životinjsku vrstu našeg kraja, u čakovečki park, omogućiti njeno napredovanje i razmnožavanje te učenicima omogućiti stjecanje novih znanja, a školama izučavanje prirode u provođenje terenske nastave. Ukupna vrijednost projekta repopulacije crvene vjeverice u Perivoju Zrinskih iznosi 70.000 kuna.

Naime, trenutno se u čakovečkom parku nalazi vrlo malen broj crvenih vjeverica, stoga prva privremena nastamba s dvije jedinke već sljedeći tjedan stiže u Perivoj Zrinskih, gdje će se vjeverice prilagođavati novoj životnoj sredini te će nakon određenog vremena biti puštene iz nastamba.

– Prvi korak u Zoološkom vrtu jest uzgoj vjeverica, kako bismo ih potom mogli ispuštati na željeni teren, zatim kontrola kompletne populacije te daljnja puštanja vjeverica, monitoring poradi utvrđivanja njihove prilagodbu i ponašanja. Tijekom godine dana planiramo ispustiti do 5 jedinki crvene vjeverice u Perivoj Zrinskih – kazao je Damir Skok.

Izradu i postavljanje nastambi, uvjete i okoliš za provođenje projekta pripremit će čakovečka tvrtka Cedrus Forest, dok će se o hranjenju brinuti učenici Prve osnovne škole, koji se već duže vrijeme educiraju o vrsti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije