Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
Stjepan Kovač: 'Dan neovisnosti praznik je koji nas sve ispunjava ponosom'
Grad Čakovec

gadonačelnikova čestitka

Stjepan Kovač: 'Dan neovisnosti praznik je koji nas sve ispunjava ponosom'

Bilo je to doba kad je neprijateljska vojska već bila istjerana iz pojedinih dijelova Hrvatske, a među tim krajevima bili su i Čakovec i Međimurje

Povodom Dana neovisnosti, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač uputio je čestitku u kojoj stoji:

"Poštovane sugrađanke i sugrađani! Osmi listopada Dan je neovisnosti, praznik kad se prisjećamo povijesnog zasjedanja Hrvatskog Sabora, kad je na taj dan 1991. godine, na sjednici održanoj u Ininoj poslovnoj zgradi, donesena Odluka o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Tim je činom naša zemlja postala istinski nezavisna, a 8. listopada 1991. godine postao jedan od najvažnijih datuma u cjelokupnoj nacionalnoj povijesti.

Zbog prijetnji bombardiranjem, održano u Ininoj poslovnoj zgradi, donesena je Odluka o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, čime je naša zemlja postala neovisna.

Dogodilo se to neposredno nakon napada na zgradu hrvatske Vlade, zbog čega je i sjednica prebačena na drugu lokaciju. Bilo je to doba najveće eskalacije sukoba između hrvatskih jedinica i JNA te paravojnih srpskih postrojbi, kad su napadi na naš teritorij i samu opstojnost bili najžešći. Bilo je to doba kad je neprijateljska vojska već bila istjerana iz pojedinih dijelova Hrvatske, a među tim krajevima bili su i Čakovec i Međimurje.

Brojni naši sugrađani, nakon oslobađanja svog zavičaja, uključili su se u jedinice Hrvatske vojske, znajući da se rodna gruda brani i u Slavoniji, na Kordunu, Banovini, Lici i Dalmaciji. Mnogi su pritom i poginuli, a ovaj praznik još jedna je prilika da se posjetimo da i zahvaljujući njihovoj žrtvi, danas živimo u slobodi.

Poštovane sugrađanke i sugrađani! Dan neovisnosti praznik je koje nas sve ispunjava ponosom, a 8. listopada 1991. godine jedan od onih dana kada su postavljani temelji slobodne, demokratske i neovisne Hrvatske. Stoga Vas pozivam da ga proslavimo svečano i dostojanstveno te još jednom odamo počast svima onima koji su tijekom Domovinskog rata, ali i cijele hrvatske povijesti dali svoje živote na oltar domovine.'

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!