POMAŽU DUŽNICIMA

Grad Čakovec: Prije ovrhe gradski službenici građane zovu na dogovor

U Čakovcu je blokirano 2769 građana, a gradske im službe predlažu otplatu duga na rate, bez dodatnih troškova

Nakon što je inicijativa Ovršni ustanak gradovima i općinama uputila dopis s prijedlozima kako pomoći građanima koji su ovršeni ili im prijeti ovrha računa ili imovine, Grad Čakovec prvi se u Međimurskoj županiji očitovao na prijedloge. Gradonačelnik Stjepan Kovač ističe da Čakovec većinu predloženih mjera već provodi. Prije nego što se poduzmu bilo kakve radnje, dužnike već godinama gradske službe zovu na dogovor oko plaćanja i predlažu otplatu duga na rate. Račune mogu platiti bez dodatnih troškova. 

– Kao jedan od predstavnika vlasnika Međimurje plina i Međimurskih voda, predložit ću da se i u ovim javnim poduzećima pokuša naći model koji dužnicima ne bi stvarao dodatne troškove, a s druge strane njima omogućio naplatu potraživanja – najavio je Kovač. Slivna vodna naknada, koja se plaća zajedno s komunalnom naknadom, na uplatnicama je navedena zbog zakonskih odredbi, no zapravo je prihod Hrvatskih voda, a da bi se to promijenilo, treba izmijeniti zakon. 

– Podržavam sve inicijative koje za cilj imaju pomoći građanima slabijeg imovinskog stanja te onima koji su zbog životnih okolnosti na koje nisu mogli utjecati ostali bez primanja ili imovine. Takvim ljudima sustav treba pomoći da ponovno stanu na noge, a ne ih zakonskim rješenjima tjerati u još veće dugove – zaključio je Kovač.

U Međimurju je 8285 blokiranih građana koji zajedno s pravnim osobama duguju oko 1,5 milijardi kuna. U Čakovcu je blokirano 2769 građana. Radovan Preložnjak iz Ovršnog ustanka kaže da ovršni zakon treba izmijeniti tako da se iz procesa naplate isključe posrednici poput Fine, odvjetnika i agencija za naplatu dugova. Član inicijative Gorkić Taradi pozvao je građane da se ne oglušuju na opomene koje dolaze zbog neplaćenih računa. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije