68 novih stabala

Počela sadnja drveća po središtu Čakovca

U Perivoju Zrinskih bit će posađeno 41 novo stablo, 118 grmova te 3.010 zeljastih trajnica

Dolazak hladnijih jesenskih dana, razdoblja u kojem biljke ulaze u stanje mirovanja, najbolje je vrijeme za sadnju stabala. Prema planu, Grad Čakovec će na području središta grada posaditi 68 novih stabala. Naime, tijekom proljeća i ljeta, zbog bolesti i dobi, uklonjeno je nekoliko drvoreda u gradu, a u Perivoju Zrinskih, tzv. sanitarnom sječom desetak bolesnih i trulih stabala.

Prema planu sadnje, u Ulici Ante Starčevića u Čakovcu, gdje je proljetos uklonjeno 18 stabala javora, lipe, jasena i oraha, posadit će se 15 stabala kineskog javora. Ovo stablo može narasti do 10 metara visine, dobro podnosi gradska onečišćenja te nije zahtjevno za uzgoj. Nova stabla neće se saditi na mjestima gdje su stara podizala ploče na parkiralištima. Uređenje tih parkirnih mjesta, planirano je za sljedeću godinu.

U Ulici Franje Punčeca gdje su prije otprilike mjesec dana uklonjena bolesna i stara stabla gledičije, posadit će se novi drvored od 12 novih stabala, 10 američkog tulipanovca te 2 običnog graba. I ovdje je riječ o vrstama drveća koje dobro podnose gradske uvjete.

Radovi na revitalizaciji ovih dana nastavit će se i u Perivoju Zrinskih. Tijekom ove jeseni, te sljedećeg proljeća u središnjem čakovečkom parku posadit će se 41 novo stablo, 118 grmova te 3.010 zeljastih trajnica. Planirano je uklanjanje 15 stabala, a orezat će se i formirati krošnja na onim biljkama gdje je to potrebno. Ako se tijekom uređivanja Perivoja Zrinskih procijeni da neko stablo ili njegova krošnja ugrožava sigurnost ljudi, imovine ili perivojne infrastrukture, ono će se ukloniti, odnosno orezati.

Iako je u projektu kojeg je izradio Hrvatski šumarski institut bilo predviđeno rušenje 90-tak stabala u parku, arborikulturnim zahvatima, stabla će se liječiti, odnosno nastojat će se maksimalno produžiti njihov životni vijek. Ovim radovima direktno će se utjecati na zdravstveno staje drveća i grmlja, otklonit će se moguće neželjene posljedice od lomova grana, povećat će se bioraznolikost u Perivoju Zrinskih te sigurnost građana.

Naravno, svi se zahvati obavljat će se prema pravilima struke uz poštivanje svih mjera sigurnosti i zaštite.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije