Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
FOTO Matija Bobek na zabavan i edukativan način provodi radionice za djecu
Korina Ban

UNIKATNE IGRAČKE

FOTO Matija Bobek na zabavan i edukativan način provodi radionice za djecu

Svratite u jezero Staroga grada gdje se svakog dana, prvi put u sklopu Porcijunkulova, održava zabavno-edukativna i kreativna radionica ‘Zagonetno drvo’

Voditelj radionice, diplomirani odgajatelj, a ujedno i autor unikatnih igračaka, Matija Bobek ispričao nam je o svojem kreativnom izražaju. 

- Radionica za djecu osmišljena je tako da uz zabavu potiče razvoj kognitivnih, motoričkih, socijalnih i didaktičkih sposobnosti odnosno spaja sva razvojna područja psihologije koja su bitna u djetetovom razvoju. Uz izrađene oblike igračaka, koje su u varaždinskom muzeju prozvali ‘malim skulpturama novih prostornih vrijednosti’, djeca imaju priliku i vidjeti točni postupak izrade - rekao je Matija Bobek.

FOTOGALERIJA Posjetite edukativnu radionicu ‘Zagonetno drvo’ Matije Bobeka u jezeru Starog grada Fotogalerija

U sklopu programa Matija surađuje s festivalima, muzejima, školama i vrtićima s ciljem da djecu približi prirodi i načinu izrade igračaka koji se nekad koristio. Kako kaže, pronašao je način da ‘starinsku’ izradu kombinira s modernim motivacijskim metodama koje djeca svih uzrasta vrlo dobro prihvaćaju.

‘Zagonetno drvo’ mjesto je gdje oni najmlađi posjetitelji imaju priliku isprobati nešto što još možda nisu, a to uključuje sve faze izrade od guljenja grana kovrčave vrbe do obrađivanja drva i premazivanja lanenim uljem radi zaštite. Tim aktivnostima djeca vježbaju svoje motoričke sposobnosti. 

Osim radioničkog dijela u sklopu radionice postoji i takozvani istraživački dio gdje djeca mogu proučiti interaktivne skulpture koje je Matija izradio, a uključuju niz elemenata s rupicama i čepovima iz kojih nastaje više varijanata igračaka po njihovoj želji.

- Smatram kako je u svakom segmentu društva potrebno dotaknuti prirodu. Ova djelatnost vrlo je specifična, a njome se bavim i proučavam četvrtu godinu zaredom. Ljubav je to prema poslu, a i djeci. Ovo je prva godina kako sam na ovoj manifestaciji i zadovoljstvo mi je ovako nešto prezentirati domaćoj publici - dodao je.

Matija prilagođava formu drveta funkciji igračke bez previše dodavanja i lijepljenja pa tako nastaju žirafe, svirači, zečići, maske i slično. Primarni materijal izrade je kovrčava vrba, no u ‘Zagonetnom drvu’ možete pronaći i hrast cer, pistaciju, korijen oraha i bambusa, suhe tikvice, japanske plodove, dravsku topolu kao i crni hrast star između dvije i tri tisuće godina.

Svakako još danas i sutra posjetite radionicu ‘Zagonetno drvo’!

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!