Dogodine kreće gradnja čakovečke sjeverne zaobilaznice

>> Dogodine kreće izgradnja čakovečke sjeverne zaobilaznice

Prošlog  četvrtka u čakovečkoj Gradskoj vijećnici, na inicijativu Hrvatskih cesta i Grada Čakovca, održan je sastanak sa svim tvrtkama uključenima u proces projektiranja zahvata na gradnji prometnica. Naime, uskoro kreće projektiranje i izdavanje lokacijske i građevinske dozvole za jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u ovom dijelu Hrvatske – sjevernu čakovečku obilaznicu.

Predstavnici Hrvatskih cesta, Grada Čakovca, HEP-a  Elektre Čakovec, Hrvatskog telekoma Regija – sjever, HOPS-a, HŽ infrastrukture, Međimurskih voda i Međimurje plina upoznali su se s planiranim projektom te mogućnostima sudjelovanja u zajedničkom projektiranju i financiranju izgradnje komunalne infrastrukture u koridoru buduće sjeverne obilaznice Čakovca.

Osim same prometnice, gradit će se i rasvjeta, zaobilaznica će se na nekoliko mjesta križati sa postojećim prometnicama i željezničkom prugom. Sve to potrebno je detaljno isplanirati kako ne bi tijekom ili nakon gradnje došlo do zastoja i novih troškova.

Sjeverna zaobilaznica duga je 5.670 metara i dva puta prelazi željezničku prugu

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Grada Čakovca Marija Medveda, dobili su pozitivno mišljenje resornog ministarstva na Studiju utjecaja na okoliš, a do sredine sljedećeg mjeseca pokrenut će se javna nabava za projektnu dokumentaciju i lokacijsku i građevinsku dozvolu. Sredstva za to su osigurana u proračunu Hrvatskih cesta, a cijeli postupak pripreme gradnje trebao bi završiti početkom sljedeće godine.

Ukoliko sve bude išlo prema planu, već sljedeće godine započet će  građevinski radovi. Riječ je o izuzetno značajnoj prometnici za Grad Čakovec i ovaj dio Hrvatske, koja će omogućiti bolji protok prometa kroz i oko županijskog središta, a kako će prolaziti pored postojećih industrijskih zona, dodatno će povećati atraktivnost i konkurentnost Čakovca za ulaganja u industriju, naglasio je zamjenik Medved. Planirana cijena izgradnje je oko 200 milijuna kuna, a financirat će se novcem Hrvatskih cesta.

Inače, sjeverna zaobilaznica duga je 5.670 metara, dva puta prelazi željezničku prugu, ima nekoliko križanja u dvije razine te kružnih tokova. Njezinom izgradnjom završit će se cestovni prsten oko Čakovca započet izgradnjom južne zaobilaznice prije više od deset godina.

Pri kraju radovi u ulici I.G. Kovačića, strojevi sele u ulicu ZAVNOH-a

Još jedna investicija u obnovu prometnica u samom središtu Čakovca je pred završetkom. Dio ulice Ivana Gorana Kovačića uz Macanov dom, gdje su radovi na uređenju kolnika, parkirališta i pješačke staze započeli prije nepuna dva tjedna uskoro će biti pušten u promet. U utorak je počelo završno asfaltiranje, a gradilište su obišli i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i zamjenik Mario Medved.

Ovaj zahvat vrijedan 300 tisuća kuna, u cijelosti financiran iz gradskog proračuna, ovoj ulici dat će potpuno novi izgled, usporit će promet te olakšati kretanje pješaka. Planirano je da ulica za promet bude otvorena već u četvrtak. Nakon završetka radova u ulici Ivana Gorana Kovačića, strojevi se sele u ulicu ZAVNOH-a gdje će početi radovu na  obnovi i uređenju pješačkih staza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije