FOTO: Prošlo je 12 godina od pogibije Željka Murka

>> FOTO: Prošlo je 12 godina od pogibije Željka Murka

Na današnji dan prije 12 godina, tijekom potjere za pljačkašem banke u Nedelišću, na dužnosti je ubijen policajac Željko Murk. Taj događaj potresao je cijelu zemlju, a Željkovu obitelj ostavio bez oca, supruga i sina. U spomen na njega, u njegovom Mihovljanu, svake se godine održava komemoracija.

Ona nije izostala ni ove godine, a počela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na njegovom posljednjem počivalištu na čakovečkom groblju. Nastavljena je polaganjem lovorovog vijenca pod Spomen-ploču postavljenu na Društvenom domu u Mihovljanu te komemoracijom.

Svijeće su zapalili predstavnici Policijske uprave Međimurske, Ministarstva unutarnjih poslova, Mjesnog odbora Mihovljan, Grada Čakovca, Međimurske županije, koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata te članovi obitelji poginuloga Murka. Obraćajući se okupljenima, a najviše obitelji pokojnog Željka, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač rekao je da je njegova pogibija na dužnosti bez oca ostavila troje djece i to u trenutku kad im je bio najpotrebniji.

“No, tom prilikom svi od Željkovih kolega na poslu do vaših susjeda u Mihovljanu, stali su uz vas, pomažući vam u najtežim trenucima. Pokazali smo da funkcioniramo kao zajednica, da obitelj koji dožive tragediju poput Vaše, nisu prepuštene same sebi. Ponosan sam što smo Vam pomagali i bili Vam potpora svih ovih godina. To je mjerilo čovječnosti i civiliziranosti, a stanovnici Grada Čakovca i tu su se ponovno dokazali.”, rekao je Kovač.

Na komemoraciji je govorio i župan Međimurske županije Matija Posavec, istaknuvši da je Željko Murk bio dobar policajac koji je ostavio traga u zajednici, o čemu govore i sve ove godine kontinuiranog održavanja komemoracija. Osvrnuo se i na Željkovu obitelj koja se unatoč tragediji uspjela ostati na nogama. Govorili su i predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova dr. Josip Mihaljević te načelnik Policijske uprave Međimurske Krunoslav Gosarić.

Gradonačelnik Kovač u ime Grada Čakovca trojici Murkovih sinova uručio je financijsku pomoć, rekavši da im sigurno ništa ne može zamijeniti oca, no da ovom gestom pokazuje da na sve nas uvijek mogu računati. U ime Međimurske županije to je učinio i župan Posavec.

U petak je na rasporedu tradicionalni malonogometni turnir koji nosi njegovo ime a na kojem će igrati momčadi Policijske uprave Međimurske, Mjesnog odbora Mihovljan, Grada Čakovca i Međimurske županije.

Željko Murk poginuo je 12. veljače 2003. godine, progoneći Marsela Budimira koji je tog dana opljačkao poslovnicu tadašnje Varaždinske banke u Nedelišću. Na njega je iz automatske puške pucao iz šumarka na međimurskoj strani rijeke Drave. Budmir je kasnije uhićen i osuđen na 40 godina zatvora. Željko je iza sebe ostavio trojicu sinova Frana, Filipa i Renata, suprugu Kristijanu te roditelje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije