Lendava i Čakovec imaju mnogo mogućnosti za suradnju

Lendavu i Čakovec možda razdvaja 20 kilometara i državna granica, no mnogo je više stvari koje nas povezuju. Upravo one moraju biti temelj buduće suradnje naših gradova te temelj izrade zajedničkih projekata.

Naglasak je to sa radnog sastanka između delegacija Opčine Lendava i Grada Čakovca, koji je u četvrtak održan u Gradskoj vijećnici. Župana Opčine Lendava Antona Balažeka, podžupana Stanislava Gjerkeša, člana ooćinskog vijeća i predsjednika Hrvatskog kulturnog društva Pomurje Đanina Kutnjaka i koordinatoricu informacijskog središta Klavdiju Prša, primili su gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i zamjenik gradonačelnika Mario Medved.

Tijekom radnog sastanka pretresli su brojne teme, od dosadašnje suradnje, mogućnosti zajedničke prijave na europske fondove, iskustva koja imaju u planiranju razvoja do perspektiva u širem, regionalnom okviru. Kako istaknule obje strane, mogućnosti za suradnju ima mnogo, a najbrže se mogu realizirati one na kulturnom i turističkom planu.

Tako je, među ostalim, dogovoreno predstavljanje turističke ponude Lendave na Porcijunkulovu te predstavljanje lendavske kulturne scene najesen u Čakovcu. U izjavi za novinare, gradonačelnik Stjepan Kovač istaknuo je da je dosadašnja suradnja bila dobra, no da obje sredine od intenziviranja suradnje trebaju imati veće koristi.

Već danas smo dogovorili nekoliko zajedničkih projekata, rekao je gradonačelnik, dobra volja postoji s obje strane, te ne postoje nikakve prepreke za boljom suradnjom. Također, slovenska iskustva su nam vrlo zanimljiva, kao i njihovi kontakti, rekao je Kovač.

Župan Balažek pak se osvrnuo na činjenicu da s mnogim sredinama u Međimurju, među kojima je i Čakovec, već duže surađuju, no da se sad otvaraju mogućnosti regionalnog povezivanja te direktnih kontakata s Brusselom, bez posredništva središnje države. Tu Lendava i Čakovec mogu biti lideri, koji zahvaljujući svom iskustvu mogu potegnuti ostale, rekao je Balažek.

Također, najavio je i intenzivne kontakte na manje formalnoj razini jer smo tako mnogo brži i operativniji. Gradonačelnik i zamjenik goste iz Lendave proveli su središtem grada te im pokazali čakovečke kulturne znamenitosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije