Zbor građana: Totovčani zbog pepela strepe za svoje zdravlje

>> Zbor građana: Totovčani zbog pepela strepe za svoje zdravlje

U srijedu navečer u Društvenom domu u Totovcu održan je Zbor građana. Povod je bio skori završetak izgradnje kanalizacijske mreže te medijski napisi o navodnom odlaganju opasnog otpada na tamošnjem odlagalištu.

Aktualne teme okupile su velik broj mještana, a na njihova pitanja odgovarali su predstavnici Grada Čakovca, GKP “Čakom” i “Međimurskih voda” d.o.o. Čakovec.

Na samom početku, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Totovec Milan Horvat postavio je najčešća pitanja koja građani postavljaju. Tako zanimalo ih je mogu li utjecati na sanaciju prometnica, odnosno postavljanje asfalta. Naime, kako se tamo ne izvodi odvodnja oborinskih voda, zbog specifičnog terena neka dvorišta nakon kiše su poplavljena. Također, zanimalo ih je i na koji će se način sanirati prometnice, pogotovo glavna.

Skrenuli su pozornost i na problem prolaska teških kamiona kroz naselje, koji ne poštujući ograničenja brzine, oštećuju okolne kuće te pješake dovode u opasnost. Naravno, najviše pitanja bilo je vezano uz odlaganje otpada na odlagalištu Totovec, pogotovo nakon posljednjih napisa, prema kojima je tijekom 2012. i 2013. godine tamo odlagan opasni otpad.

Pitali su je li to istina, je li njihovo zdravlje u opasnosti, te ukoliko je to točno, tko je i temeljem čega to dozvolio. Na kraju, postavljeno je i pitanje ulaže li se u Totovec dovoljno, posebno jer to naselje s obzirom da se na njegovom području nalazi odlagalište, ima dogovoren posebni financijski tretman.

Odgovarajući na postavljena pitanja, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač rekao je da su projekti Aglomeracija Čakovec i Novo Selo na Dravi, u sklopu kojeg se provodi i izgradnja kanalizacijske mreže u Totovcu, izuzetno veliki. Takvih ulaganja na gradskom području dugo nije bilo, te sve moli za strpljenje i razumijevanje.

Cijeli Totovec je gradilište, te je normalno da ima prašine i buke. No, nakon što radovi u potpunosti završe, naselje će dobiti novouređene ulice, a uz glavnu cestu bit će izgrađena i pješačko-biciklistička staza. “U sklopu projekta predviđeno je vraćanje ulica u stanje prije zahvata, no prometnice u Totovcu i cijelom tzv. “dravskom bazenu”, potpuno će se obnoviti.”, naglasio je gradonačelnik Kovač.

To je potvrdio i zamjenik gradonačelnika Mario Medved, koji je rekao da će se problemi oborinskih voda rješavati točkasto, odnosno za svaki slučaj posebno. Kako sanacija prometnica još nije završena, mogu se raditi preinake, te je pozvao sve mještane koji imaju problema s oborinskim vodama, da se jave u Gradsku upravu, kako bi zajedničkim uvidom u projekte, pronašli najbolje rješenje.

Što se tiče kamionskog prometa kroz naselje, rečeno je da će se provjeriti postoji li model po kojem se može ograničiti i strože nadzirati kamionski promet kroz mjesto, te da će se, ukoliko to dozvole propisi, postaviti dodatna ograničenja. Mještani su predložili da se zbog konfiguracije terena, rubnici između prometnice i buduće pješačko-biciklističke staze postave tako da ne oštećuju gume na vozilima, što je i prihvaćeno.

Što se tiče odlaganja opasnog otpada na odlagalištu, kako je pojasnila direktorica GKP “Čakom” Snježana Tkalčec Avirović, riječ je o događaju otprije tri godine kad je jedna varaždinska tvrtka na dovezla nekoliko tona pepela. Kako se svaki otpad takve vrste analizira u nezavisnim laboratorijima, mjesec dana nakon toga, u Čakom dolaze podaci koji pokazuju da količina propisanih metala prelazi zakonom dopuštene vrijednosti.

Toj tvrtki odmah je zabranjeno odlaganje otpada na tom odlagalištu. Iako količine nisu bile takve da bi predstavljale opasnost po zdravlje, odmah je naručena analiza koja je pokazala da zagađenja nema. Inače, dodala je Tkalčec Avirović, kakvoća zraka i tla u Totovcu se svakodnevno mjeri, a rezultati ne pokazuju nikakvo zagađenje.

“Iako je odlagalište u Totovcu namijenjeno isključivo odlaganju komunalnog otpada s područja Međimurja, zbog zakonskih odredbi, događa se da se povremeno na njemu odloži otpad koji nije s našeg područja, no takva postupanja su strogo regulirana te nema mjesta sumnji da se u Totovcu trajno odlaže nekakav opasan ili otrovan otpad”, dodala je direktorica Čakom-a.

Prije nekoliko godina na inicijativu Mjesnog odbora kontaktiran je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, koji je potvrdio da u Totovcu nema većeg broja oboljenja koje bi se mogla povezati s blizinom odlagališta, odnosno da su zdravstveni pokazatelji isti kao i u ostalim mjestima u županiji.

Mještani su rekli i da se događa da tijekom noći na odlagalište dolaze vozila raznih registarskih oznaka koja navodno odlažu otpad na odlagalištu. Direktorica je rekla da sigurno ne postoje nikakvi ugovori ili dogovori o preuzimanju otpada koji nisu javni, te je pozvala sve mještane da prijave takve eventualne slučajeve, kako bi se počinitelji mogli sankcionirati. Totovčani su predložili i uvođenje video-nadzora, što su u Čakom-u obećali razmotriti. Također, dogovoreno je da se ponovno kontaktira Zavod za javno zdravstvo, kako bi se otklonile sve sumnje da odlagalište negativno utječe na zdravlje stanovnika.

Inače, osim gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika, predsjednika Mjesnog odbora i direktorice “Čakom-a”, na pitanja građana odgovarali su i direktor “Međimurskih voda” d.o.o. Vladimir Topolnjak, pročelnik UO za komunalno gospodarstvo Grada Čakovca Dražen Barić, pročelnik UO za prostorno uređenje i europske fondove Grada Čakovca Ninoslav Šipoš, pročelnik UO za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Međimurske županije Stjepan Baranašić te tehnički direktor GKP “Čakom” Ivica Perhoč.

Na kraju, gradonačelnik i zamjenik pozvali su sve mještane da o svim problemima koje imaju, obavještavaju gradsku upravu, jer je svima u interesu da se oni što prije riješe te otklone sve sumnje da se naselje financijski zakida ili se u pitanje dovodi zdravlje građana. Također, sve što je obećano mještanima Totovca u proteklih nekoliko godina će se i napraviti, no prvo mora završiti izgradnja kanalizacijske mreže te sanacija ulica, završio je gradonačelnik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije