‘Jedva čekam da ponovno vidim Čakovec, zovem ga svojim rajem’

– Ne mogu vjerovati da ću postati počasna građanka Čakovca! Taj grad ostao je duboko u mom srcu iako nisam dugo živjela u njemu. Moj brat Laci koji živi u Njemčkoj i ja zovemo ga svojim rajem. Kad me dođe posjetiti u Zagreb, uvijek ga pitam kad ćemo malo doma, u naš Čakovec – kaže umirovljena umjetnica Lili Čaki Legenstein (93), koju je Gradsko vijeće izabralo za počasnu građanku.

Nastupala je u Komediji

Uz nju tu titulu nosi glazbeni umjetnik Ljubo Kuntarić, a Eva Nahir prošle je godine preminula. Lili Legenstein rođena je u Murskoj Soboti, no ubrzo se obitelj preselila u Čakovec, gdje je otac Geza unajmio kavanu Royal. – Vodio ju je po uzoru na bečke i peštanske kavane i pretvorio je u središte društvenog života grada. Kao dijete pokazivala sam osjećaj za ritam pa me otac već s devet godina odveo na školovanje u Budimpeštu.

Noćima sam plakala. Živjela sam kod daljnjih rođaka, a pomoglo mi je to što smo kod kuće uz hrvatski govorili i mađarski – prisjeća se. Diplomirala je klasični balet i moderni ples. Kad su je upitali koje će umjetničko ime izabrati, u trenu je odgovorila Csaky (Čaki), po svom gradu. Nastupala je u Narodnom kazalištu Ivana Zajca u Rijeci, kao članica baletnog ansambla i operetna solistica, no nakon dvije sezone odlazi u kazalište Komedija u Zagrebu, u kojem ostaje do umirovljenja 1982.

Otac trenirao Franju Punčeca

Odlično je plesala i step pa su je nazvali kraljicom stepa. U Čakovcu je posljednji put nastupala 1977. godine. Legensteinovi su u Čakovec donijeli tenis i stolni tenis. – Otac je nakon ručka jurio u park u kojem su bila dva teniska terena. Zamijetio je i siromašnog dječaka koji je skupljao loptice. Instikt mu je govorio da je dječak talentiran i počeo ga je podučavati. Taj dječak je Franjo Punčec – kaže.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije