Stjepan Kovač: ‘Mi Čakovčani i Međimurci mnogo dugujemo NOB-u’

Povodom Dana antifašističke borbe, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač uputio je čestitku u kojoj stoji:

‘Poštovane sugrađanke i sugrađani! Hrvati su bili jedan od prvih naroda u okupiranoj Europi koji su krenuli u borbu protiv fašizma i nacizma, te su u njoj u najvećem postotku i sudjelovali. Često to zaboravljamo, kao i činjenicu da je 77 boraca 22. lipnja u šumi pored Siska oformilo prvu antifašističku jedinicu u okupiranoj Europi.

Zahvaljujući hrvatskim partizanima, naš narod na kraju 2. svjetskog rata stao je na pobjedničku stranu, a na nasljeđu te borbe stvorena je i današnja demokratska Hrvatska.

Mi Čakovčani i Međimurci mnogo dugujemo Narodnooslobodilačkoj borbi. Naime, 2. svjetski rat proveli smo pod mađarskom okupacijom te se tek porazom fašizma i nacizma na ovim prostorima vraćamo u sastav domovine. Brojni naši sugrađani odlazili su preko Drave u partizane te su mnogi dali svoje živote.

Mnogo je i onih koje su mađarski fašistički okupatori mučili i ubijali, samo zato što su govorili da je Međimurje hrvatsko. Ovaj dan prisjećamo se svih koji su od 1941. do 1945. godine dali svoj doprinos borbi protiv fašizma i nacizma.

Iako ovi događaji polako postaju davna povijest, zbog relativiziranja Antifašističkog pokreta te pravdanja nacističkih zločina poslijeratnim komunističkim represijama koje su neosporne, zbog naše djece stalno treba ponavljati da su upravo partizani ponovno pripojili Međimurje Hrvatskoj te da je zahvaljujući njihovoj borbi Hrvatska danas slobodna, demokratska i europska država. Sretan Vam Dan antifašističke borbe!’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije