Stjepan Kovač: Nema dovoljno kapaciteta za zbrinjavanje ovršenih

Gradonačelnik Grada Čakovca, Stjepan Kovač, prošli je tjedan problematizirao prijedlog izmjene i dopune Ovršnog zakona. Naime, izmjena zakona, između ostalog podrazumijeva i osiguravanje prava na smještaj, i to u trajanju od 18 mjeseci. Na taj način u funkciju bi se stavile nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske koje trenutno nisu iskorištene, piše gradonacelnik.hr.

Iako se prijedlog u teoriji čini ostvariv i realan, realnost je nažalost posve drugačija. To dokazuje i primjer Grada Čakovca, koji pripada redu financijski stabilnijih hrvatskih gradova, no ipak nema kapacitete za zbrinjavanje većeg broja ovršenih ljudi.

– Pozdravljam svaki socijalno usmjeren prijedlog koji će doprinijeti rješavanju stambenog pitanja građana opterećenih ovrhama i raznim nametima. Dobra namjera očigledno je prisutna, međutim sama izmjena zakona nije testirana u praksi. Primjerice, mi u Čakovcu imamo listu čekanja od dvadeset ljudi na 104 socijalna stana koji su trenutno puni. Jednostavno nemamo dovoljno kapaciteta da bismo osigurali i smještaj drugim sugrađanima kojima je ovršena nekretnina, poručio je Stjepan Kovač kolegama u Saboru.

Svako zbrinjavanje podrazumijeva i smještaj u objektima koji su prilagođeni obiteljskom životu i s dostatnom razinom sigurnosti.

– Cilj ne može biti smještanje obitelji u neodgovarajuće i zapuštene objekte. Ponavljam, pozdravljam dobru namjeru, ali apeliram na Vladu da predloži konkretno, odgovarajuće rješenje koje neće biti populističko i s namjerom podilaženja građanima. Ovaj prijedlog ne samo da može ugroziti i ostale socijalno osjetljive skupine, već postoji i opasnost od dodatnog produbljivanja podjele u društvu kojoj trenutno svjedočimo. To je jednostavno nedopustivo, zaključio je Stjepan Kovač.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije