CENTAR ZA KULTURU Održana Svečanost povodom Dana Grada Čakovca

U ispunjenom Centru za kulturu u Čakovcu, u ponedjeljak je održana Svečanost povodom Dana Grada Čakovca. Bila je to prilika da se prisjetimo što je sve učinjeno na području Čakovca u protekloj, ali i u cijelom mandatnom razdoblju.

Također, podijeljena su i priznanja i nagrade koje je Gradsko vijeće Grada Čakovca dodijelilo zaslužnim osobama, tvrtkama, ustanovama i udrugama.

Grad Čakovec svoj dan obilježava kao spomen na 29. svibnja 1579. godine, kad je grof Juraj IV Zrinski podgrađu svoje tvrđave dodijelio status trgovišta. Taj datum kao Dan Grada Čakovca slavimo od ustanovljenja sadašnjeg ustroja lokalne samouprave u Hrvatskoj, odnosno od 1994. godine.

U prigodnom govoru, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač rezimirao je protekle četiri godine te istaknuo da se Grad u tom razdoblju ubrzano napredovao.

‘Čakovec se razvio u moderni grad, mjesto prepoznatljivo po inovativnosti i sadržajima koje nudi svojim stanovnicima, urbanu sredinu u kojoj je lijepo živjeti, odgajati djecu i graditi karijere.’, rekao je Kovač te istaknuo da se ulagalo se u sva naselja i u sve segmente života.

Zahvalio se i vijećnicima iz prošlog saziva Gradskog vijeća na suradnji te konstruktivnim raspravama koje su omogućile da donesene odluke budu još bolje.

Čakovec je grad koji ulaže u obrazovanje, zaštitu okoliša, nove tehnologije, socijalne programe, te posebice u društveni život.

‘U Čakovcu djeluje i radi preko 500 udruga, koje svojim aktivnostima obogaćuju i pridonose raznovrsnosti i kvaliteti života svakog od nas. Svi u svojim obiteljima imamo barem jednog člana neke udruge, koji slobodno vrijeme koristi kako bi pridonio razvoju grada, kulturnoj ili sportskoj ponudi ili pak se brinuo o potrebama osoba s teškoćama ili slabijeg imovinskog stanja.

To je naše najveće bogatstvo, jer ako grad čine ljudi, Čakovčanke i Čakovčani svakog dana svojim radom i angažmanom dokazuju kako se to živi i radi za svoj grad!’, rekao je čakovečki gradonačelnik.

Osvrnuo se i na gospodarsku situaciju u gradu, naglasivši da je u Čakovcu stvoreno pozitivno poduzetničko okruženje. Statistički pokazatelji, poput broja novootvorenih radnih mjesta ili broja nezaposlenih kojih trenutno ima dvostruko manje nego prije dvije godine, tome samo idu u prilog.

‘Želim posebno naglasiti da je bitan svaki obrtnik koji je zaposlio jednog radnika, svaki poduzetnik koji je uredio ili izgradio svoj poslovni prostor, svaka tvrtka koja je dio svoje dobiti uložila u novu opremu, školovanje ili veće plaće svojih zaposlenika te naravno svaka nova građevina koja mijenja vizuru grada.

Sve su to važni dijelovi slagalice u ukupnoj slici uspješnosti čakovečkog gospodarstva, s kojim njegujemo partnerski odnos, za koje smo uvijek na raspolaganju, ali i od kojih očekujemo društvenu odgovornost, ponajprije veće plaće za njihove zaposlenike.’

Čakovec je i dalje jedan od najtransparentijih gradova u Hrvatskoj, 2. smo po izdvajanjima za obrazovanje, mjesto smo s najviše studenata u zemlji, redovito smo u vrhu svih istraživanja kvalitete života i sadržaja koji građanima stoje na raspolaganju, proglašeni smo Ambasadorima alternativnih goriva jadransko-jonske inicijative, nabrojao je Stjepan Kovač te dodao da su ta priznanja poticaj da se još više i bolje radi na korist i dobrobit svih građana.

Nove vijećnike Gradskog vijeća koje će se formirati u narednih mjesec dana pozvao je na suradnju oko pitanja važnih za razvoj Čakovca. Najavio je i obnovu nadvožnjak u Kalničkoj ulici, uređenje zatvorene tržnice, rekonstrukciju Trga Republike, izgradnju novog Centra za odgoj i obrazovanje te nove IV. osnovne škole. I dalje će se ulagati u sva naselja u sastavu grada, kao i u javni i društveni život.

Na Svečanosti su dodijeljene i nagrade i priznanja Grada Čakovca. Dobili smo novog počasnog građanina, Branka Lustiga, poznatog filmskog producenta i dvostrukog oskarovca. Lustig je rođen u Osijeku, no tijekom 2. svjetskog rata, bježeći pred ustašama živi u Čakovcu.

Iz našeg grada mađarski fašisti otpremaju ga u koncentracijski logor Auschwitz, a kasnije i Bergen – Belsen. Preživljava holokaust, vraća se u domovinu te se nakon završenog studija, počinje baviti filmom. Producirao je velik broj poznatih, priznatih i nagrađivanih filmova.

Posljednjih desetak godina organizator je Festivala tolerancije, putem kojeg mlađim naraštajima u Hrvatskoj nastoji približiti zločin holokausta, kako se ta najmračnija stranica ljudske povijesti više ne bi ponovila.

Nagradu Grada Čakovca za životno djelo dobio je prof. emeritusu dr. Stjepan Hranjec iz Čakovca, i to za doprinos u unaprjeđivanju obrazovnog, kulturnog i znanstvenog života u Čakovcu. Osim što je doprinio prerastanju stručnog studija u Čakovcu u sveučilišni učiteljski studij, dr. Hranjec je bio mentor pri izradi stotinjak diplomskih radova, izdao je 9 knjiga u kojima proučava dječju književnost, te 10 knjiga u kojima afirmira usmenu kajkavsku i zavičajnu književnost Međimurja.

Dobitnih je mnogih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Poznati hrvatski rock glazbenik Boris Leiner dobitnik je Zlatnika ‘Grb Grada Čakovca’ za dugogodišnji značajni doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada Čakovca. Leiner je bio član mnogih glazbenih sastava, od kojih je zasigurno najpoznatija kultna ‘Azra’, gdje je bio bubnjar u njenom zlatnom razdoblju.

Bavi se i kiparstvom te je izlagao na brojim samostalnim i zajedničkim izložbama. Autor je i biste Franje Punčeca postavljene u dvorištu istoimenog teniskog kluba u Čakovcu.

Godišnje nagrade Grada Čakovca za 2016. godinu dodijeljene su u 6 kategorija. Nagradu za iznimno djelovanje u području gospodarstva dobila je čakovečka tvrtka ‘Tegra’ d.o.o. Za iznimno djelovanje u području umjetnosti i kulture, godišnja nagrada dodijeljena je Dramskom studiju ‘DADA’ iz Čakovca.

Umjetnička škola ‘Miroslav Magdalenić’ iz Čakovca dobila je godišnju nagradu za odgoj i obrazovanje. Na Svečanosti povodom Dana Grada Čakovca Pauli Posavec uručena je Godišnja nagrada za iznimno djelovanje na području sporta, a Gradskom društvu Crvenog križa Čakovec za iznimno djelovanje na području socijalne skrbi. Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Mihovljana, Godišnju nagradu dobilo je djelovanje na području udruga.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su učenici Umjetničke škole ‘Miroslav Magdalenić’ iz Čakovca, a prigodnim govorom nazočnima se obratio i dječji gradonačelnik Lovro Horvat. U ime nagrađenih zahvalio se prof. emeritus Stjepan Hranjec.

Uoči same Svečanosti, održan je tradicionalni mimohod Čakovečkih mažoretkinja i Gradskog puhačkog orkestra, a na Trgu Republike u čast Dana Grada Čakovca postrojila se i Zrinska garda Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije