Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
STJEPAN KOVAČ uputio čestitku uz Dan antifašističke borbe i Dan državnosti

STJEPAN KOVAČ uputio čestitku uz Dan antifašističke borbe i Dan državnosti

Povodom današnjeg praznika Dana antifašističke borbe i predstojećeg Dana državnosti, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač uputio je čestitku koju donosimo u nastavku.

- Poštovane sugrađanke i sugrađani!

Događaje koje obilježavamo na Dan antifašističke borbe i Dan Državnosti dijeli vremensko razdoblje od pedeset godina, no oba predstavljaju datume koji označavaju važne prekretnice u novijoj hrvatskoj povijesti te događaje u kojima je hrvatski narod sam uzeo sudbinu u svoje ruke.

22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica kod Siska osnovana je prva antifašistička jedinica u okupiranoj Europi. Antifašistički pokret u Hrvatskoj, razmjerno broju stanovnika bio je najmasovniji u Europi, a takvim sudjelovanjem u partizanskom pokretu, Hrvati su pokazali da žele živjeti u državi koja nema rasne zakone, zemlji koja ne ubija ljude samo zbog pripadnosti nekom narodu ili zbog vjeroispovijesti te koja se ne odriče povijesnih dijelova svojeg teritorija.

Pola stoljeća kasnije, 25. lipnja 1991. godine, na povijesnoj sjednici Hrvatskog Sabora, demokratski izabrani predstavnici donijeli su Odluku o samostalnosti i suverenosti. Bez obzira što smo znali da ona znači i početak otvorenog sukoba, a kasnije i rata, odabrali smo budućnost u samostalnoj, demokratskoj i slobodnoj zemlji, a iza nje je stao cjelokupni hrvatski narod.

U oba navrata, pokazali smo da u prijelomnim trenucima znamo izabrati pravu stranu te da zajedništvom možemo pobijediti svakog neprijatelja. Danas to posebno treba imati na umu jer protekom vremena javljaju se mnogi koji svojim interpretacijama nastoje umanjiti značaj antifašističke borbe u 2. svjetskom ratu te staviti mrlju na pobjedu u Domovinskom ratu.

Stoga, zbog povijesne istine i posebno naše djece, svake se godine treba ponovno prisjetiti tih događaja, jer zahvaljujući našim precima koji se nisu bojali otići u ratove, danas živimo u slobodi!

Sretan Vam Dan antifašističke borbe i Dan državnosti!

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!