ČAKOVEC Branitelji uništavali ambroziju uz korito Trnave

Unazad proteklih desetak godina Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a u suradnji s Gradom Čakovcem, tijekom ljeta uništava ambroziju na površinama na gradskim površinama. Ove godine očišćen je potez uz korito Trnave na čakovečkom Jugu, od Buzovca do nadvožnjaka u Kalničkoj ulici.

Iako akcije uništavanja ovog korova koje se provode na području Čakovca daju rezultate, površina pod ambrozijom još uvijek ima. Suradnja sa spomenutom udrugom nastavljena je i ove godine, Grad je osigurao gorivo, radni materijal te okrjepu, a desetak branitelja članova udruge, dogovorene površine počistilo je do ranih poslijepodnevnih sati.

Branitelje je obišao i zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, koji je istaknuo da je ova bilje jedan od najjačih alergena, da je na njen pelud svake godine alergično sve više ljudi te da ga se zbog toga mora uništavati i to čupanjem prije cvatnje. Akcije daju rezultate, sve je manje površina inficirano ovom biljkom, no ambrozije i dalje ima.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata liječenih od PTSP-a Božidar Balog rekao je da se uvijek rado odazivaju na pozive Grada Čakovca. Ovo im je svojevrsna terapija, a osim na uklanjanju ambrozije s Gradom Čakovecem surađuju i u akciji “Zelena čistka”, koja se organizira svakog proljeća.

Inače, prema Odluci o uređenju i održavanju naselja, Grad Čakovec građanima daje obvezu održavanja poljoprivrednih površina, livada, travnjaka i neizgrađenog građevinskog zemljišta što podrazumijeva i uništavanje ambrozije. Propisane kazne su od 500,00 do 10.000,00 kuna za pravne te 300,00 do 2.000,00 kuna za fizičke osobe.

Grad Čakovec dosad nije išao s represivnim mjerama, već je onima na čijem je zemljištu pronađena ambrozija slao upozorenja i opomene. I na kraju, zamjenik Vidović pozvao je sve građane da uništavaju ovaj korov na svojim površinama, te da prijave sve površine na kojima se ambrozija nalazi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije