ČAKOVEC podupire kandidaturu Lendave za Europsku prijestolnicu kulture

Minuli petak u Lendavi se održala Prva međunarodna stručna konferencija ‘Kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture 2025. – izazovi i mogućnosti u kulturnom turizmu’.

Među brojnim predstavnicima lokalnih i regionalnih samouprava bio je i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Naime, Općina Lendava iz susjedne Slovenije kandidirala se za titulu Europske prijestolnice kulture 2025. godine.

Njihova prijava obuhvaća i partnere iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i naravno Slovenije, a cilj je ovo područje predstaviti kao jedinstveni kulturni prostor unatoč svim različitostima, državnim granicama te narodima koji ovdje žive.

Kako je, među ostalim, u svom obraćanju na konferenciji istaknuo gradonačelnik Stjepan Kovač, Grad Čakovec u podržava lendavsku kandidaturi jer smatramo da projekt povezivanja susjednih gradova i općina u nekoliko zemalja, sa svrhom međusobnog upoznavanja i organiziranja zajedničkih programa, ukazujući na tako na sličnosti i razlike, u stvari sve podsjeća zašto uopće postoji Europska unija.

Danas je Europa pred svojevrsnom prekretnicom, te projekti poput ovog pokazuju da je EU prije svega zajednički okvir za povezivanje različitih država i naroda. Stoga, smatram da ova kandidatura ima realne šanse za uspjeh, rekao je, među ostalim Kovač.

Čakovec ima iskustva kod varaždinske prijave prije nekoliko godina, gdje smo također bili jedan od partnera. – Raduje me što je Lendava odabrala Čakovec za partnera, jer će se i samom u procesu prijave pojaviti i iskristalizirati nove ideje koje će se odraditi i obogatiti kulturni život obiju sredina bez obzira na krajnji ishod – naglasio je čakovečki gradonačelnik.

Osim predstavnika Čakovca, iz Hrvatske su na konferenciji su bili i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak te predsjednica Općinskog vijeća Svetog Martina na Muri Petra Novinščak.

Inače, nacrt za pripremu kandidature predstavili su, među ostalim, župan Općine Lendava Anton Balažek, te bivši predsjednik Republike Slovenije i počasni građanin Grada Lendave Danilo Türk, direktor izdavaštva Beletrina i programski direktor Europske prijestolnice kulture Maribor 2012 Mitja Čander, dekan Fakulteta za arhitekturu Ljubljana Peter Gabrijelčič i direktor Kompas Austrija te član Svjetske turističke organizacije Marjan Hribar.

Konferenciji su nazočili i zastupnik u europskom parlamentu dr. Igor Šoltes, poglavar Južno-istočne Štajerske u Austriji dr. Alexander Majcan, voditeljica europskih programa Ministarstva za kulturu Republike Hrvatske Anera Stopfer i župan Prvog okruga Budimpešte dr. Gabor Nágy te podžupan mađarske prijestolnice Tivadar Máhr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije