Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
REVITALIZACIJA Perivoju Zrinskih vratit će se stari sjaj

REVITALIZACIJA Perivoju Zrinskih vratit će se stari sjaj

Prije tjedan dana započeli su radovi na revitalizaciji Perivoja Zrinskih u Čakovcu. Srušila su se bolesna i dotrajala stabla, a već sljedeći mjesec počet će sadnja novih. Središnji čakovečki park obnavlja se prema studiji koju je prije četiri godine naručio Grad Čakovec, izradio ju je Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog, a radove obavlja GKP Čakom. Plan revitalizacije danas je predstavljen u čakovečkoj Gradskoj vijećnici.

Perivoj Zrinskih proteže se na 14 hektara zemljišta u samom središtu Čakovca, a zaštićeni je spomenik parkovne arhitekture. Jedan je od simbola Čakovca, a posljednje veće pošumljavanje bilo je prije 40-tak godina, te se u njegovu obnovu krenulo sustavno i na stručnim podlogama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema projektu koji je izradio Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog, a koji je predviđa radove u iznosu od otprilike 2 milijuna kuna, srušit će se bolesna, dotrajala i samonikla stabla i grmlje, te ono raslinje koje se nije prilagodilo lokalnoj klimi, te naravno posaditi nova.

Prezentaciju je vodio voditelj Odsjeka za prostorno planiranje, zaštita okoliša i gradnja u UO za prostorno uređenje i europske fondove Oliver Ilić, koji je istaknuo da park se obnavlja metodom revitalizacije, odnosno obnovom vegetacije autohtonim vrstama te konzervacije to jest zaštitom i održavanjem postojeće vegetacije. Osim biljaka, projekt previđa i obnovu infrastrukture i komunikacijskih površina, urbane opreme, te održavanje spomenika i spomen obilježja.

- Cilj nam je čakovečkom parku vratiti stari sjaj, da ponovno bude mjesto okupljanja, šetanja i druženja, oaza opuštanja u prirodnom okolišu u središtu grada - rekao je, među ostalim, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

Radovi će se proteći na nekoliko proračunskih godina, a zajedno s uređenjem fortifikacija Starog grada te prostora bivšeg MTČ-a, središte Čakovca dobit će potpuno novi, ljepši izgled, rekao je gradonačelnik, naglasivši da će se u obnovi parka voditi računa i o trenutnom stanju te željama građana.

Kovač je najavio još jedan projekt, a to je uređenje tzv. edukativnih ploha kod nekoliko dječjih igrališta na području Čakovca. Posadit će se autohtona stabla, urediti klupice i stolovi, a djeci i mladima omogućit će mjesto za odmor, ali i učenje o raslinju koje je karakteristično za ovo podneblje. Ovakva edukativna ploha namjerava se urediti kod igrališta u Ulici ZAVNOH-a, Trgu pape Ivana Pavla II na čakovečkom jugu, te uz veća dječja igrališta po mjesnim odborima.

Inače, u Perivoju Zrinskih trenutno ima 994 bjelogoričnih stabala, najviše klena, običnog graba, poljskog jasena te divljeg kestena, 140 stabala crnogorice; tise, crnog bora, obične smreka, pančićeve omorike i bijelog bora). U parku je i 145 listopadnih te 82 zimzelena grma.

Uklonit će se uglavnom četinjače koje se nisu prilagodile postojećim životnim uvjetima i pokazuju znakove bolesti. Uredit će se drvored graba uz stazu na jugozapadnoj livadi te drvored divljeg kestena na sjevernom ulazu u park, od Trga Republike prema dvorcu. Kako stoji u projektu, u parku se stvara veća prozračnost i osvijetljenost, a istovremeno se ne smanjuje biološka raznovrsnost vegetacije. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!