Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
POTPISAN dodatak Ugovoru o sufinanciranju projekta Aglomeracije Čakovec

POTPISAN dodatak Ugovoru o sufinanciranju projekta Aglomeracije Čakovec

U prostorijama Međimurskih voda d.o.o. u Čakovcu, u četvrtak je potpisan Prvi dodatak Ugovoru o sufinanciranju projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“.

Ugovor su potpisale Grad Čakovec i sve općine na čijem se području provodi ovaj projekt, a odnosi se na radove koji su obavljeni u ovoj godini.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

31. prosinca 2016. godine završio je Operativni program „Okoliš“, 2007.-2013. iz kojeg se iz Kohezijskog fonda Europske unije sufinancirao projekt kojim je obnovljena odnosno izgrađena kanalizacijska mreža na širem čakovečkom području te obnovljen i moderniziran pročistač u Čakovcu.

Naime, kako su se radovi protegli i na ovu kalendarsku godinu, projekt više nije bilo moguće sufinancirati europskim sredstvima, Ministarstvo zaštite okoliše i energetike te Hrvatske vode preuzele su taj dio, dok će ostatak sufinancirati jedinice lokalne samouprave na čijem su području radovi obavljeni.

Omjer sufinanciranja ostaje isti kao i u prvobitnom ugovoru.

Konkretno, ovaj dodatak je financijski težak 13 milijuna kuna, Ministarstvo i Hrvatske vode sufinanciraju svaki sa 36,67%, Grad Čakovec s 9,88 %, Općina Nedelišće sa 9,84%, Općina Sveti Juraj na Bregu 4,49%, Općina Šenkovec 1,64% Općina Strahoninec sa 0,41% te Općina Pribislavec s 0,40%.

Prema riječima direktora Međimurskih voda Vladimira Topolnjaka, razlog produženju rokova su izvođači radova, no unatoč tome, Aglomeracija Čakovec bit će prvi ovakvi projekt u Hrvatskoj financiran sredstvima Europske unije koji će biti u potpunosti završen.

Čakovečki pročistač je u probni rad pušten u srpnju ove godine, a kompletni sustav će na uporabu biti predan početkom sljedeće godine.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač naglasio je da je ovim projektom omogućeno da na cijelom gradskom području postoji mogućost priključenja na kanalizacijsku mrežu, odnosno odvodnje otpadnih voda iz industrije i domaćinstava na pročistač.

Time cijelo administrativno područje Čakovca ima isti komunalni standard, a znatno se smanjuje zagađenje okoliša otpadnim i fekalnim vodama.

Čakovec je i u potpunosti obnovio prometnice koje su bile raskopane zbog radova, primjerice Ulice dr. Ante Starčevića i bana Josipa Jelačića, Istarsko naselje te Zrinsko-frankopansku ulicu, čime smo uz obnovljenu kanalizacijsku mrežu, dobili i bolju prometnu infrastrukturu.

Prema planu, ukupna vrijednost cijelog projekta bit će 211.114.112,51 kuna.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!