FOTO Najčitači – Josipa, Vedrana i Irena pročitale 436 knjiga

Danas (utorak) je u čakovečkoj Knjižnici i čitaonici ‘Nikola Zrinski’ održano svečano zatvaranje Mjeseca hrvatske knjige za 2017. godinu. U tom sklopu su predstavljeni i nagrađeni najčitači Knjižnice za razdoblje 2016./2017.

U kategoriji učenika nižih razreda najviše knjiga, 176, je pročitala Josipa Jarni, učenica trećeg razreda Treće OŠ Čakovec, a u kategoriji viših razreda to je bila Vedrana Skender iz šestog razreda Prve osnovne škole Čakovec sa 106 pročitanih knjiga. U kategoriji odraslih 154 knjige pročitala je Nedelišćanka Irena Zagoracz.

Na naš upit koliko i što čitaju, Josipa je rekla da čita puno, gotovo svaki dan pa stoga ni ne zna koliko je do sada pročitala knjiga. Sjeća se zadnje pročitane knjige imena Maša učiteljica. O knjizi je rekla kako se je poistovjetila s glavnim likom, Mašom, a učiteljica je ustvari njezina učiteljica.

– Čitati je potrebno jer se njome razvija mašta, a nismo stalno na mobitelu- rekla je. Vedrana je rekla kako puno čita, isto gotovo svaki dan, a privlače je knjige s mnogo stranica i sa zanimljivim sadržajima. Dodala je kako je knjige, odnosno čitanje odvode u njezin zamišljeni svijet.

Nagrade je najčitačicama podijelila Blaženka Hunjadi Bašek koja radi na Dječjem odjelu na animaciji dječje knjige. Dodala je kako su u ovogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige naglasak stavili na prijateljstvo govoreći i čitajući koliko moramo uvažavati i cijeniti jedni druge.

– Naglasak smo stavili na enciklopediste pa smo u svezi toga imali i nekoliko prigodnih radionica, izrađivali smo graničnike odnosno bookmarke kako ih popularno nazivamo. Kolegica Helena i ja smo željele djeci dati do znanja koliko je važno doći do knjige i koliko je važno čitati, dodirnuti knjigu, otkrivati nove svjetove – istaknula je.

Na upit, koliko djeca čitaju, rekla je da to najviše ovisi o roditeljima te je dodala kako ima osjećaj da roditelji najviše čitaju djeci preškolske dobi.

– Djeca u školskoj dobi čitaju. Ima prekrasnih čitača i koji često i rado dolaze u našu Knjižnicu. Naravno da djeci uz sve obaveze koje danas imaju nije lako naći vrijeme za čitanje, ali mi se svim silama trudimo da knjigu približimo djeci- zaključila je.

Toga dana trebala se je djeci predstaviti autorica Nada Horvat sa svojom slikovnicom ‘Mica Poštarica’. Do toga nije došlo jer je autorica izostala zbog bolesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije