Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
FOTO Najčitači - Josipa, Vedrana i Irena pročitale 436 knjiga

FOTO Najčitači - Josipa, Vedrana i Irena pročitale 436 knjiga

Danas (utorak) je u čakovečkoj Knjižnici i čitaonici 'Nikola Zrinski' održano svečano zatvaranje Mjeseca hrvatske knjige za 2017. godinu. U tom sklopu su predstavljeni i nagrađeni najčitači Knjižnice za razdoblje 2016./2017.

U kategoriji učenika nižih razreda najviše knjiga, 176, je pročitala Josipa Jarni, učenica trećeg razreda Treće OŠ Čakovec, a u kategoriji viših razreda to je bila Vedrana Skender iz šestog razreda Prve osnovne škole Čakovec sa 106 pročitanih knjiga. U kategoriji odraslih 154 knjige pročitala je Nedelišćanka Irena Zagoracz.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na naš upit koliko i što čitaju, Josipa je rekla da čita puno, gotovo svaki dan pa stoga ni ne zna koliko je do sada pročitala knjiga. Sjeća se zadnje pročitane knjige imena Maša učiteljica. O knjizi je rekla kako se je poistovjetila s glavnim likom, Mašom, a učiteljica je ustvari njezina učiteljica.

- Čitati je potrebno jer se njome razvija mašta, a nismo stalno na mobitelu- rekla je. Vedrana je rekla kako puno čita, isto gotovo svaki dan, a privlače je knjige s mnogo stranica i sa zanimljivim sadržajima. Dodala je kako je knjige, odnosno čitanje odvode u njezin zamišljeni svijet.

Nagrade je najčitačicama podijelila Blaženka Hunjadi Bašek koja radi na Dječjem odjelu na animaciji dječje knjige. Dodala je kako su u ovogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige naglasak stavili na prijateljstvo govoreći i čitajući koliko moramo uvažavati i cijeniti jedni druge.

- Naglasak smo stavili na enciklopediste pa smo u svezi toga imali i nekoliko prigodnih radionica, izrađivali smo graničnike odnosno bookmarke kako ih popularno nazivamo. Kolegica Helena i ja smo željele djeci dati do znanja koliko je važno doći do knjige i koliko je važno čitati, dodirnuti knjigu, otkrivati nove svjetove - istaknula je.

Na upit, koliko djeca čitaju, rekla je da to najviše ovisi o roditeljima te je dodala kako ima osjećaj da roditelji najviše čitaju djeci preškolske dobi.

- Djeca u školskoj dobi čitaju. Ima prekrasnih čitača i koji često i rado dolaze u našu Knjižnicu. Naravno da djeci uz sve obaveze koje danas imaju nije lako naći vrijeme za čitanje, ali mi se svim silama trudimo da knjigu približimo djeci- zaključila je.

Toga dana trebala se je djeci predstaviti autorica Nada Horvat sa svojom slikovnicom 'Mica Poštarica'. Do toga nije došlo jer je autorica izostala zbog bolesti.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!